latinica  ћирилица
17/01/2022 |  13:51 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Радановић: Шмит би највише волио БиХ без Додика и српског народа

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић сматра да би Кристијан Шмит очигледно највише волио да направи БиХ, не само без српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, већ и без српског народа.

Радановић је рекао Срни да Шмит не може одлучивати ко ће представљати српски народ, тим прије јер је Додик на изборима 2018. године освојио највише, 370.000 гласова, а толико гласова отприлике су имали заједно бошњачки и хрватски члан Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

Он је истакао да Шмит нема право и да је недопустиво да смјењује легално изабране званичнике у БиХ и Републици Српској, тим прије јер нема легитимитет и подршку Савјета безбједности УН.

- Тражим да такозвани високи представник објави правни акт на основу кога се он тако представља и има ли он папир са печатом и потписом генералног секретара Савјета безбједности УН - истиче Радановић.

Од Шмита тражи и јавно извињење српском народу у БиХ. "Од мене власти у ФБиХ траже правни основ за кућу чији је власник српска породица посљедњих 100 година, а сва документација је запаљена, преправљена или уништена, те не могу да докажем право на ту својину. Шмитов ангажман у БиХ је изван цивилизацијских норми, то је гола сила", истакао је Радановић.

Упозорио је да су српски представници у појединим кантонима у ФБиХ, попут Тузланског и Сарајевског, редовно изложени прегласавању муслиманских странака, огрнутих плаштом грађанске платформе, а на ту чињеницу Шмит и не помишља да реагује.

Радановић замјера Шмиту и због сусрета са нелегалним и нелегитимним удружењима Срба у ФБиХ.

Шмит је за сарајевску ТВ Фејс рекао да се мора радити на томе да се будућност БиХ одвија без српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.