latinica  ћирилица
17/01/2022 |  14:10 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Гојковићевој уручена дигитализована копија Мирослављевог Јеванђеља

Академик Александар Костић уручио је данас министру културе и информисања Србије Маји Гојковић дигитализовану копију Мирослављевог јеванђеља.
Maja Гојковић (Фото: istinomer.rs) -
Maja Гојковић (Фото: istinomer.rs)

Из Министарства кулутре и информисања су навели да ће се радити на постављању дигитализоване копије на сајтове установа које су учествовале у процесу дигитализације и на претраживач културног насљеђа Србије да би копија била доступна јавности, а снимци на интернет презентацији биће софтверски заштићени.

Костић, који је управник Аудиовизуелног архива Српске академије наука и умјетности /САНУ/, дигитализовану копију Мирослављевог јеванђеља предао је и директору Народног музеја Бојани Борић Брешковић и управнику Народне библиотеке Владимиру Пишталу.

Церемонијом, којој је присуствовао и предсједник САНУ академик Владимир Костић, окончан је посао предвиђен Споразумом о сарадњи Министарства културе и информисања, САНУ, Народног музеја и Народне библиотеке.

У министарству су истакли да су ове установе уложиле све постојеће људске, техничке и просторне ресурсе како би задатак био реализован на најбољи могући начин, уз најсавременије европске и свјетске праксе.

Министарство је најавило да ће по пријему дигиталног материјала, на којем су уочене одређене промјене, формирати независну, стручну комисију, која ће на крају процеса констатовати стање у којем се налази најстарији српски ћирилични рукопис.