latinica  ћирилица
17/01/2022 |  15:33 ⇒ 15:34 | Аутор: СРНА

"Подршка утврђивању неправилности у појединим шумским газдинствима"

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је да пружа пуну подршку Министарству унутрашњих послова и Тужилаштву Српске у активностима утврђивања неправилности у појединим шумским газдинствима
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Из Министарства су истакли да су свјесни да је стање пословања предузећа Шуме Српске далеко од задовољавајућег, али да није ни онакво каквим га приказује посланик Миладин Станић из СДС-а.

- Ово Министарство је укључено и у заједничке акције спречавања крађе шуме са МУП-ом Српске, Инспекторатом и Шумама Српске, што је резултирало смањењем крађе шума у 2021. години у односу на претходне године - наведено је у саопштењу.

Када је ријеч по Станићевим тврдњама да су цијене шумских дрвних сортимената у Републици Српској најниже у региону, из Министарства су истакли да су вршене анализе цјеновника шумских сортимената у региону и цјеновник Шума Српске је приближно једнак онима у окружењу.

- Међутим, у циљу заштите домаћих дрвопрерађивача, политиком Владе Републике Српске предузећу Шуме Српске није омогућено да продају дрвне сортименте јавним надметањем /лицитацијом/, јер би на тај начин дошло до одлива сировине ван Републике Српске и то је управо заштитна мјера којом се штите домаћи дрвопрерађивачи - истакнуто је у саопштењу.

Резултат такве политике је константно повећање обима спољнотрговинске размјене у производима од дрвета који расту са 400 милиона КМ на преко 700 милиона колико је очекивано по завршном обрачуну за 2021. годину, навели су из Министарства.

- Тврдње о наводној штети од три милијаре КМ која је нанесене у претходних 15 година сматрамо паушалним и неутемељеним, јер постоје егзактни подаци о штети, која се на годишњем нивоу у просјеку креће око 2,2 милиона КМ - пише у саопштењу.