latinica  ћирилица
17/01/2022 |  16:03 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Кошарац: Шмит - грађанин опасних намјера

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац оцијенио је да су апсолутно неприхватљиве и за сваку осуду посљедње изјаве Кристијана Шмита, који се лажно представља као високи представник, на рачун српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Коментаришући Шмитову изјаву да се, како је навео, мора радити на томе да се будућност БиХ одвија без српског члана Предсједништва БиХ и предсједника СНСД-а Милорада Додика, Кошарац је нагласио да су овакве пријетње изван здравог разума и да је Шмит још једном доказао да се ради о грађанину опасних намјера.

- Тај њемачки грађанин, свјестан да није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума и да нема легитимитет високог представника, сада прибјегава пријетњама и уцјенама легитимно изабраног српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. То је сулудо - нагласио је Кошарац у изјави за Срну.

Он је потцртао да Република Српска и њени званичници не прихватају нити ће прихватити легитимитет Шмита као високог представника, јер није именован у складу са Дејтонским споразумом и међународним правом.

- Ма колико се трудио да покаже мишиће, лажно се представљајући као високи представник и пријетећи легитимно изабраним званичницима Републике Српске, Шмит остаје змај од папира. Посљедњим изјавама на рачун предсједника Додика, Шмит је доспио на врх листе у конкуренцији рекордних глупости које у протеклом периоду слушамо од различитих странаца и међународних представника - поручио је Кошарац.

Он је истакао да је симптоматична чињеница да су синхронизоване поруке одређених странаца и представника опозиционих политичких партија у Републици Српској.

- Њемачки грађанин Шмит и лидери опозиције у Републици Српској, превасходно мислећи на предсједника СДС-а Мирка Шаровића, у протеклим данима иступају у јавност са сличним тезама и тврдњама. Није новост, него устаљена пракса да дио међународне заједнице диктира политику опозиције у Републици Српској - констатовао је Кошарац.

Према његовим ријечима, њемачки држављанин Шмит и дио међународне заједнице подржавају бошњачке политичке представнике у заговарању модела да један народ у БиХ другом народу бира политичке представнике.

- Нажалост, ни опозицији у Републици Српској није страно да прихвати такав модел, јер у томе види своју шансу. Очигледно је да са одређеним представницима међународне заједнице разговарају политичари попут Шаровића, јер је он њима подобан. "Опрали" су му биографију и њихов је дужник, па беспоговорно поступа по наређењу - истакао је Кошарац.

За разлику од њих, додао је Кошарац, Додик је гласовима српског народа и грађана Републике Српске легитимно изабран за српског члана Предсједништва БиХ и легитимно проводи политику штитећи уставни капацитет Републике Српске.

- Додик је на прошлим изборима добио више од 360.000 гласова. Грађани Републике Српске стоје иза политике Милорада Додика и СНСД-а, што су јасно показали на претходним општим и локалним изборима. Српски народ и грађани Српске не желе оне попут Шаровића, које преферира међународна заједница - поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, крајње је вријеме да представници међународне заједнице схвате да се мора поштовати избора воља грађана у Републици Српској и Федерацији БиХ, те да је недопустиво њихово мијешање у унутрашња питања у земљи.

- Неће бити среће нити за један народ у БиХ ако јој судбину буду кројили странци, а камоли људи који се лажно представљају и који немају легитимитет, попут њемачког држављанина Шмита - закључио је Кошарац.