latinica  ћирилица
17/01/2022 |  16:46 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Аћимовић: Институт ће предложити скраћивање периода изолације (ВИДЕО)

Епидемиолошка ситуација у Републици Српској је неповољна, с обзиром на експлозивно ширење вируса корона, поручују из Института за јавно здравство.
Вирус корона - самоизолација (фото: илустрација) -
Вирус корона - самоизолација (фото: илустрација)

Додају да тестова има довољно, али да је разлог чекања на тестирање ограниченост капацитета лабораторије која обрађује узорке.

Сви капацитети су ангажовани на максимуму, па је само у данима викенда обрађено 1.300 узорака.

Чињеница да је велики број људи у изолацији и карантину, и да трпе сви сегменти друштва разлог су за нове препоруке које ће Институт упутити ресорном Министарству и другим надлежним институцијама, а тичу се скраћивања периода изолације.

- Ми се морамо прилагодити ситуацији каква је сада, са великим бројем обољелих и немогућношћу да уопште раде и да се одрже сви сектори од здравственог па надаље. Дакле, морамо наћи компромис између та два начина посматрања ситуације. Институт јесте наравно у том смислу разматрао и већ припремио неке препоруке за скраћивање изолације и карантина онолико колико сматрамо да је могуће у овом моменту, тако да очекујемо да у наредним данима он и буде одобрен од надлежних институција. Када буде онда ћемо и објавити - истакла је за РТРС епидемиолог у Инситуту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић.