latinica  ћирилица
17/01/2022 |  17:00 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

Шаровић-Бореновић: Одлуку о повратку може донијети само НСРС

Могући повратак српских представника у заједничке институције коментарисали су данас лидери опозиционих партија, СДС-а и ПДП-а, Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић.
Шаровић и Бореновић - Фото: СРНА
Шаровић и БореновићФото: СРНА

Шаровић је поручио да одлуку о повратку може донијети једино Народна скупштина, а конкретан приједлог за превазилажење ове ситуцаије очекује од СНСД-а и партија које чине скупштинску већину.

- То је порука и према српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, с обзиром на то да су он, његова партија и коалиција били иницијатори закључака у Народној скупштини. Сада се очекује да они буду предлагачи неког другачијег става и другачијег односа спрам учешћа у институцијама БиХ - рекао је Шаровић.

Слично је поручио и Бореновић, рекавши да су кључни предуслов за повратак у заједничке институције измјене Кривичног закона, које би биле прихватљиве и за Републику Српску.

- ПДП сматра да је потребно обезбиједити нормално функционисање институција БиХ, али само доношењем измјена Кривичног закона прихватљивог и за Републику Српску - наводи се у саопштењу ПДП-а.