latinica  ћирилица
17/01/2022 |  18:30 ⇒ 18:50 | Аутор: СРНА

Тонга: Позив у помоћ са изолованих острва (ФОТО)

Сигнал за позив у помоћ детектован је на изолованој групи ниских острва у архипелагу Тонга након велике подводне вулканске ерупције и цунамија који су се догодили у суботу, саопштиле су УН.
Ерупција вулкана на Тонги - Фото: Тwitter
Ерупција вулкана на ТонгиФото: Тwitter

У првим извјештајима се наводи да нема масовних жртава на главном острву Тогатапу, али су двије особе нестале у главном граду Нукуалофа, који је претрпио велику штету, као и одмаралишта и куће на плажи са западне стране.

- Не може се искључити могућност додатне вулканске активности - саопштила је канцеларија УН за координацију хуманитарних послова.

Становници су задобили мање повреде, али тек треба формално процијенити стање, нарочито на спољним острвима, а комуникације су и даље отежане, упозорава се у извјештају.

Ненасељено вулканско острво Хунга Тонга Хунга Хапаи потпуно је нестало након експлозије, показују сателитски снимци направљени 12 часова касније.

Овај пацифички архипелаг покривен је пепелом, а облаци пепела проширили су се до земаља удаљених хиљадама километара на запад.

Канцеларија УН наводи да нема контакта са групом острва Хапаи и да постоји посебна забринутост за два нижа острва - Фонои и Манго, са којих је и послат сигнал за помоћ. Према подацима власти Тонге, на Мангу живи 36 људи, а на Фоноију 69.

Стручњаци наводе да је се вулкан током ерупције загријао на око 1.000 степени Целзијусових и да је магма потом дошла у контакт са океанском водом чија је температура око 20 степени. То је моментално изазвало огромну експлозију.

Запањујућа брзина и снага ерупције сугерише да је на читав процес утицала још нека веома снажна сила, поред сусрета магме и воде, наводе научници.