latinica  ћирилица
17/01/2022 |  19:14 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Покренута иницијатива да се производи лијек дијазепам (ВИДЕО)

Лијек дијазепам микроклизма, често није доступан у апотекама у БиХ што представља велике потешкоће родитељима дјеце која болују од епилепсије и који овај лијек морају имати при сваком епи нападу. Јавна установа Апотека Градишка покренула је иницијативу да у Галенском лабораторију производи овај лијек.
Лијек Дијазепан - Фото: РТРС
Лијек ДијазепанФото: РТРС

Лијек, који живот значи у сваком тренутку треба да је доступан самохраној мајци Душици Митровић из Рогоља чије седмогодишња ћерка Мија Василија која болује од церебралне парализе и низ придружених болести.

- Мињин живот зависи свакодневно од кориштења дијазепам микроклизме 10 милиграма јер њезини напади су непредвидиви и дневно знамо потрошити и до кутију клизми гдје их има пет - прича Душица Митровић из Рогоља.

Трајно рјешење проблема је галенска производња овог лијека. За тај посао заинтересована је Апотека Градишка. Њихови стручњаци већ су прошли обуку у Београду и прибављен је списак потребне опреме.

- Производња дијазепам клизми јесте захтјевна из разлога што то спада у опојне супстанце и ми смо били у једном галенском лабораторију у Београду гдје смо видјели процес производње и то захтјева чисте собе и још неку опрему - каже Владимир Барош, специјалиста фармацеутске технологије.

Галенски лабораториј тренутно располаже стручним кадром. У току је набавка неопходне опреме.

- Имамо списак опреме која је потребна, опреме која је потребна за контролу направљених клизми јер имамо специјалисту контроле лијекова. Исто тако имамо специјалисту фармацеутске технологије који води производњу у галенској лабораторији и све то смо послали нашим понуђачима односно људима који продају ту опрему - истакла је Свјетлана Ковачевић, директорица Апотекарске установе Градишка

Пошто је ријеч о процесу јавне набавке процјене су да би процес одобравања производње лијека могао потрајати мјесецима. Према расположивим подацима за првих десет мјесеци прошле године на рецепт су издате 542 кутије Дијазепама од пет милиграма и 606 од 10 милиграма.