latinica  ћирилица
17/01/2022 |  19:19 ⇒ 19:21 | Аутор: РТС

Хрватски врх о резулатима пописа: Људи одлазе јер смо у ЕУ

Хрватски предсједник Зоран Милановић и премијер Андрија Пленковић коментарисали су одвојено демографске податке пописа становништва одржаног у тој земљи.

Пленковић узрок смањења броја становника види у прикључењу Европској унији. Милановић каже да се то догодило свим новим чланицама ЕУ које су се касније почеле демографски опорављати и да вјерује да ће тако бити и у Хрватској.

Милановић сматра да су исти људи који су прије шест-седам година њега оптуживали за велеиздају, сада суочени с дупло лошијим резултатима.

- Ово што се догодило било је у процесу, догодило се већини нових чланица ЕУ, осјетно су пале у броју становника и почеле се опорављати након тога. То чека вјероватно и нас. То је чињеница. На то нема утицај Пленковић, нисам имао ни ја. Напросто људи оду, стекну нова искуства, многи се врате. То ће се сигурно догодити и нама - каже он.

Милановић чврсто вјерује да то није крај Хрватске, као државе, и како каже, није "крај хрватства".

- То је напросто једна ситуација, нећу је чак назвати ни кризом. Неће Хрватице и Хрвати изумријети - рекао је Милановић.

Пленковић је рекао да нико не може бити задовољан смањењем броја становника, али да то није неочекивано, те додао да ће Влада учинити све да ублажи негативне трендове и побољша позитивне, истакавши да је питање демографије пуно шире од оквира једне власти.

У вези с великим одливом становника, премијер је рекао да је то резултат уласка Хрватске у ЕУ, као и да је то једна од темељних слобода ЕУ - слобода кретања радника.

- Ови резултати наравно да нису добри, нико с њима не може бити задовољан, али кад гледамо шире трендове, нису неочекивани и могу се лако објаснити - рекао је Пленковић.

Каже и да је то процес који траје 70 година, при чему је подсјетио на податак да је 1948. године у Хрватској било 95.000 рођених годишње, а 2021. било их је 35.000, односно 60.000 мање.