latinica  ћирилица
17/01/2022 |  19:58 | Аутор: СРНА

Линта: Србија да покрене борбу за истину о страдању Срба у Подрињу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да Србија треба да покрене снажну политичку и дипломатску борбу у међународној заједници за истину о страдању српског народа на подручју Сребренице, Братунца и осталих општина средњег Подриња у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Скелани - помен - Фото: РТРС
Скелани - поменФото: РТРС

- Нема трајног мира и помирења без истине о страдању српског народа, без поштовања српских жртава и кажњавања муслиманских злочинаца - поручио је Линта.

Поново је затражио да Тужилаштво Србије за ратне злочине процесуира одговорне за монструозно убиство 305 Срба из Скелана и околних села у сребреничком крају, од којих је 69 убијено 16. јануара 1993. године.

Линта је истакао да је прошло 26 година од рата, а још не постоји ниједна судска пресуда пред Судом БиХ и пред Хашким трибуналом за почињена свирепа убиства Срба у Скеланима, околним селима, као и на подручју средњег Подриња, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Такође, не постоји ни пресуда за брутално мучење и убиства заробљених српских војника и цивила у сребреничким логорима. Бројне чињенице потврђују да је правосуђе БиХ етнички мотивисано и у функцији бошњачке политике с циљем да се оправда брутална лаж да су Срби агресори и злочинци, а муслимани ослободиоци и жртве - навео је Линта.

У јутарњим часовима 16. јануара прије 29 година почео је напад муслиманских снага под командом Насера Орића на српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће и још нека, а затим и Скелане, гдје су убијале, пљачкале и палиле све што је српско.

Муслимански војници су већи број српских цивила убили испред моста преко Дрине и на њему приликом покушаја Срба да сачувају голе животе одласком у Србију. Од 69 убијених Срба двије трећине били су цивили, међу којима неколико дјеце и 15 жена. Рањено је 165 мјештана.

Од 30 заробљених Срба половина није преживјела мучења у сребреничким мучилиштима, а њих четворо се још воде као нестали.

Муслиманске снаге из сребреничке енклаве су током оОбрамбено-отаџбинског рата систематски нападале српска села на подручју општина Сребреница, Братунац и шире, убијајући и уништавајући све пред собом.