latinica  ћирилица
17/01/2022 |  21:21 ⇒ 21:24 | Аутор: СРНА

Српскаинфо: Терориста Фатих Хасановић планирао инциденте у Бањалуци 9. јануара

Безбједносне агенције у БиХ имале су информације да је терориста Фатих Хасановић, који је за Дан Републике ухапшен у Добоју, намјеравао да у Бањалуци 9. јануара изазове инциденте и провокације, сазнаје Српскаинфо, а преноси Срна.
Бивши џихадиста пошао за Бањалуку (фото: Фотографија уступљена Независним новинама) -
Бивши џихадиста пошао за Бањалуку (фото: Фотографија уступљена Независним новинама)

Извор Српскеинфо наводи да је Хасановић означен као веома опасна особа коју прате безбједносне агенције у Републици Српској, али и на нивоу БиХ, те да постоје озбиљне индиције да се бави радикализовањем Бошњака и другим недозвољеним радњама.

- Постојале су информације да је намјеравао да у Бањалуци 9. јануара изазове одређене инциденте и провокације и због тога се није смјело дозволити да дође. Ради се о особи склоној да изазове инциденте и наруши безбједносну ситуацију - каже извор из безбједносних агенција.

Да је то било планирано, додаје извор, потврђују и ратне заставе са љиљанима које су нађене код Хасановића и његове екипе која је контролисана на улазу у Добоју.

Српскаинфо подсјећа да је Хасановић био правоснажно осуђен због тероризма, односно због тога што је ишао да ратује у Сирију, а осим тога безбједносне агенције имају информације да је и даље веома активан припадник вехабијског покрета.

Извор наводи да је Хасановић био ухапшен и 2015. године након терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику због сумње да је помагао Нердину Ибрићу, који је том приликом убио једног полицајца, а двојицу ранио.

Саговорник Српскеинфо истиче да су постојали веома озбиљни докази и индиције да су њих двојица сарађивали и да је Хасановић радикализовао и наговорио Ибрића да нападне полицијску станицу.

Извор додаје да је Ибрић у том нападу убијен и да је било тешко доказати његову повезаност са Хасановићем, којем је након хапшења одређен притвор у којем је остао 30 дана, а потом је пуштен на слободу.

- Иако је тада ослобођен, безбједносне агенције су наставиле пратити његово дјеловање како би спријечиле да се поново не деси ситуација слична као у Зворнику - наводи извор.

Добојска полиција је 9. јануара зауставила "мерцедес" који је возио Мурадиф Муратовић, а у којем су били Хасановић, Асим Фазлић из Калесије, те Шехерзада Ибрахимовић из Тузле. Они су контролисани јер је ријеч о безбједносно интересантним особама.

Хасановић и Фазлић евидентирани су у службеним евиденцијама МУП Српске због тероризма и екстремизма.

Даљом истрагом, на једној бензинској пумпи у Добоју контролом аутомобила "бмв", који је возио Елдар Бурековић, а у којем је био и Енсар Хоџић, полиција је пронашла 30 ратних застава. Њих двојица су, такође, особе интересантне за службу и послове безбједности.

Српскаинфо сазнаје да је под будним оком полиције била и група радикалних Бошњака која је 9. јануара дошла у Бањалуку и која је слике и снимке испред џамије Ферхадија објављивала на Фејсбук страници политичког покрета "Вјера народ држава".