latinica  ћирилица
17/01/2022 |  22:21 ⇒ 22:21 | Аутор: СРНА

ЕУ поздравила резултате изјашњавања грађана

ЕУ је констатовала да су, према прелиминарним резултатима, бирачи у Србији на референдуму изразили подршку амандманима на Устав и поздравила "завршетак овог важног корака у реформи Устава с циљем јачања независности правосуђа, у складу са стратешким избором Србије за приступање ЕУ".
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

У саопштењу Европске службе за спољне послове наглашено је да се процес реформи на јачању независности правосуђа не завршава референдумом и да се мора наставити.

- За ефикасну имплементацију уставних амандмана потребно је измијенити и допунити низ закона. Њих би требало припремити као приоритет реформисањем релевантних закона, у складу са европским стандардима - додаје се у саопштењу.

ЕУ поздравља намјеру Владе Србије да настави са укључивањем Венецијанске комисије у наредне кораке и наглашава да ће наставити да прати овај процес и пружа финансијску и техничку подршку за спровођење реформе правосуђа.

У саопштењу се додаје да ЕУ жали што није било могуће постићи споразум са владом самопроглашеног Косова који би омогућио ОЕБС-у да прикупља гласачке листиће на Косову и Метохији, а у складу са досадашњом праксом.

Извјестилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик и шеф парламентарне Делегације за сарадњу са Србијом Тања Фајон поздравили су исход референдума у Србији и поручили да ће наставити да прате спровођење уставних промјена одобрених на референдуму, као и других реформи повезаних са унапређењем владавине права у земљи.

Извршни директор Европске службе за спољне послове /ЕЕАС/ за Европу и Азију Ангелина Ајхорст изјавила је да ЕУ поздравља исход референдума у Србији као важан корак у уставним промјенама, а у складу са стратешким избором Србије да се прикључи ЕУ.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре поздравио је резултате реФерендума о промени Устава Републике Србије, истичући да је за ЕУ добра вијест што су грађани Србије изашли на биралишта и подржали реформе.

Грађани Србије су се, према прелиминарним резултатима, на референдуму изјаснили са око 60 одсто гласова у корист потврђивања Акта о промјени Устава у области правосуђа.