latinica  ћирилица
17/01/2022 |  22:35 ⇒ 22:35 | Аутор: СРНА

Пленковић: Важно да се конститутивни народи у БиХ боље осјећају

Хрватски премијер Андреј Пленковић пренио је данас предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу да би било јако важно да се на највишем нивоу расправља о стању у БиХ и да се сви конститутивни народи боље осјећају.

- Да подржимо њен суверенитет, интегритет, квалитетно функционисање, али исто тако да њено функционисање буде боље, да се сви конститутивни народи боље осјећају јер имају праведнији изборни систем - рекао је Пленковић новинарима након састанка са Мишелом у Стразбуру.

Пленковић је грчким колегом Киријакос Мицотакисом одржао састанак са Клубом посланика ЕПП-а на којем су доминантне теме биле су Шенген, еврозона те БиХ.

Хрватски премијер је рекао да је објаснио колегама тренутну ситуацију на југоистоку Европе, посебно у БиХ, преносе хрватски медији.

- Улазимо у завршну фазу разговора који би требали резултирати и консензусом о измјенама Изборног закона како би идући избори били одржани на начин да и Хрвати као равноправан, конститутиван народ бирају своје легитимне представнике у највише институције БиХ - додао је Пленковић.