latinica  ћирилица
18/01/2022 |  07:33 ⇒ 09:48 | Аутор: СРНА

Жунић: "Инцков закон" мора бити повучен

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић рекао је да ће се врх странке састати у наредних неколико дана и разговарати о молби предсједника Србије Александра Вучића да српски политички представници учествују у раду заједничких институција БиХ, а да коначну одлуку о томе може донијети само парламент Српске.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Жунић је рекао да и овог пута очекује да буде постигнут консензус српских странака.

- Још није било званичних разговора о овој теми, али очекујемо да до њих убрзо дође. Посебна сједница Народне скупштине се веома брзо организује. Могла би бити одржана већ почетком фебруара - рекао је Жунић за "Глас Српске".

Он је истакао да би у разговоре, будући да је ријеч о стратешкој одлуци требало да се укључе представници свих парламентарних странака.

- Оно што је сигурно, никада нећемо престати да инсистирамо на повлачењу наметнутог "Инцковог закона" - нагласио је Жунић.

Он сматра да се Вучић никада директно није мијешао у унутрашње ствари Српске и одлуке које је доносила, али је увијек био заинтересован и забринут за њен положај у оквирима дејтонске БиХ, што је уосталом и сада показао.

Коментаришући како гледа то што су у ФБиХ и ово назвали неким новим политичким перформансом "српске стране", Жунић је навео како сви потези који долазе од српске стране унапријед буду осуђени.

Према његовим ријечима, ставови појединих бошњачких политичара немају апсолутно никакве везе са политичком логиком, већ им је једино циљ да додатно закомпликују ионако компликоване односе у БиХ.

- Куну се у БиХ, а залажу се да нам међународни актери кроје унутрашње уређење, што је онда држи у једној пат позицији, а то никако не може бити добро за грађане. Српска је за конструктивно рјешење ове политичке кризе, али бојим се да у другој страни немамо саговорника - нагласио је Жунић.

Представницима опозиције поручио је да не користе овакве и сличне ствари у дневнополитичке сврхе и позвао је на јединство у вези са стратешким и националним питањима важним за будућност Српске.

- Да је било тог јединства, вјерујем да не би било ни оволиких притисака на Српску од међународних актера који се отворено стављају на бошњачку страну - рекао је Жунић.