latinica  ћирилица
18/01/2022 |  07:48 | Аутор: sputniknews.com

Борељ: ЕУ не планира превентивне санкције против Русије

Европска унија не планира да уводи превентивне санкције Русији, али ће предузети мјере у случају њеног хипотетичког напада на Украјину, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ, говорећи у Комисији за спољне послове Европског парламента.

Одговарајући на питања чланова комисије, Борељ је рекао да нико није говорио о превентивним санкцијама Русији.

- Не може бити превентивних санкција и не говоримо о њима. Разматрамо шта треба да се уради ако се нешто деси, да не бисмо трошили недјеље на расправе међу собом - рекао је Борељ.

- Ако буде потребе да дјелујемо, мораћемо да дјелујемо - нагласио је европски политичар и додао да ће "у случају агресије на Украјину Европска унија бити спремна да предузме мјере".

Према ријечима шефа европске дипломатије, "Европска унија истовремено охрабрује Украјину да спроведе реформе како би могла боље да се одупире спољном притиску.

- Говоримо нашим пријатељима у Украјини да наша подршка треба да доведе до реформи. Пружамо помоћ Украјини како бисмо јој помогли да реформише свој политички, економски и правни систем - објаснио је Борељ и додао да ове промјене "треба да учине Украјину демократскијом и просперитетнијом.

У последње вријеме се у западним земљама, као и у Кијеву чују тврдње о могућој инвазији Русије на Украјину. Русија је у више наврата негирала оптужбе за "агресивна дејства", наводећи да никоме не прети и нема намјеру никога напада, а да се изјаве о "руској агресији" користе као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о "руској агресији" и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смијешне и опасне.