latinica  ћирилица
18/01/2022 |  08:27 ⇒ 12:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Прве фотографије са Тонге, острва поплављена и под пепелом (ФОТО/ВИДЕО)

Прве фотографије послије ерупције вулкана код Тонге и цунамија који је погодио острва у том архипелагу, показују земљиште и дрвеће прекривено пепелом и огромну штету коју је нанијела вулканска ерупција.

То је нарочито уочљиво на фотографијама Номуке, малог острва у јужном дијелу острвске групације Хапаи.

Фотографије су из авиона направиле одбрамбене снаге Новог Зеланда, а приказани су и сателитски снимци Уједињених нација.

Сателитски снимци показују готово идентичне сцене на острвима Коломотуа, Тонгатапу и у Фафа селу на острву Нукуалофа, који су у потпуности прекривени пепелом, преноси Гардијан.

Док неке зграде и даље стоје, друге су, судећи према снимцима, срушене.

На међународном аеродрому Фуамоту, писта је потопљена и дјелимично прекривена пепелом или земљом, а на сателитским снимцима се види да  су поплављена приобална подручја.

Сматра се да је суботња ерупција подморског вулкана Хунга Тонга-Хунга Хапаи, 65 км сјеверно од главног града Тонге, највећи вулкански догађај у посљедњих 30 година.

На друштвеним мрежама су убрзо појавили видео снимци и фотографије таласа цунамија који је захватио околна острва, али је након тога услиједила тишина пошто је оштећен главни комуникациони кабл.

Комуникација са Тонгом је отада веома ограничена, а држављани Тонге широм свијета ће можда морати да чекају недјељама за наставак редовног контакта.

Министарство спољних послова и трговине Новог Зеланда је саопштило данас да су у Тонги потврђена два смртна случаја у овој катастрофи, од којих је једна особа британски држављанин.

Власти Тонге још нису објавиле податке о жртвама, али је породица Британке Анђеле Гловер која је живјела у Тонги и која је нестала у цунамију, саопштила јуче да је њено тијело пронађено.