latinica  ћирилица
18/01/2022 |  09:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Пријети хаос и катастрофална криза због 5Г

Извршни директори великих америчких путничких и карго авио-превозника упутили су писмо на адресе више државних институција у којем су изразили забринутост за безбједност летова од сриједе, када би компаније АТ&Т и Верајзон требало да почну са увођењем услуге 5Г мреже.
Аеродром у Лос Анђелесу - Фото: REUTERS
Аеродром у Лос АнђелесуФото: REUTERS

Они су у писму упозорили да авијацији пријети "катастрофална" криза за мање од 36 сати, јер би нова Ц-Банд 5Г услуга могла да учини знатан број широкотрупних авиона неупотребљивим, да изазове "хаос" на летовима у САД и да би "десетине хиљада Американаца могли да остану заглављени на аеродромима у иностранству".

- Осим ако наше главне ваздушне луке не буду рашчишћене за летове, огромна већина путничких и теретних авиона ће у суштини бити приземљена - навели су извршни директори Американ Ерлајнса, Делта Ерлајнса, Јунајтед Ерлајнса, Саутвест Ерлајнса и других компанија у писму које преноси Ројтерс.

- То значи да би у дану попут јучерашњег више од 1.100 летова и 100.000 путника било подвргнуто отказивању, преусмјеравању или кашњењу летова - упозорава се у писму.

Федерална управа за ваздухопловство (ФАА) упозорила је да би потенцијално мијешање фреквенција могло да утиче на осјетљиве инструменте у авиону, као што су висиномери и да знатно омету летачке операције при слабој видљивости.

Авио-компаније су касно у понедјељак разматрале да ли да почну да отказују неке међународне летове за САД који су према распореду летења планирани за сриједу.

У писму, које су такође потписали УПС Ерлајнс, Аљаска Ер, Атлас Ер, ЏетБлу Ервејз и ФедЕкс Експрес, наглашава се да је неопходна хитна акција јер ће "искрено говорећи, национална трговина стати".

Писмо је упућено директору Националног економског савјета Бијеле куће Брајану Дизу, министру за транспорт Питу Бутиџиџу, управнику ФАА Стиву Диксону и предсједници Федералне комисије за комуникације Џесики Розенворсел. Авијација за Америку, група која је организовала потписивање писма, одбила је коментар, а из ФАА су саопштили да ће "наставити да обезбјеђују сигурност путовања пошто компаније за бежични интернет уводе 5Г мрежу".

Из ФАА су поручили да настављају да раде са авио-индустријом и компанијама за бежични интернет у настојању да се ограниче кашњења и отказивања летова због 5Г. Друге владине агенције се нису огласиле поводом писма авио-превозника.