latinica  ћирилица
18/01/2022 |  10:12 ⇒ 14:40 | Аутор: СРНА

Гашић: Забиљежен значајан опоравак у сектору туризма

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић истакла је да је у 2021. години забиљежен значајан опоравак у сектору туризма, па је тако број долазака туриста у првој половини године повећан за око 55 одсто у односу на 2020, док је број домаћих туриста у првих шест мјесеци 2021. повећан за 100,58 одсто.
Сузана Гашић - Фото: РТРС
Сузана ГашићФото: РТРС

- Ако говоримо о приходима од боравишне таксе за десет мјесеци 2021. године, остварен је приход у износу од око 1,1 милиона КМ, чиме је већ значајно надмашен укупни приход из 2020. године. Сви ови показатељи, уз одличну посјећеност Јахорине, али и других дестинација у посљедња два мјесеца протекле године, говоре да се туризам у Српској полако, али сигурно опоравља - нагласила је Гашићева, наводећи да је усљед пандемије у цијелом свијету туризам био најпогођенија привредна грана.

Она је за "Илустровану политику" истакла да Република Српска располаже значајним природним потенцијалима на пољу планинског, бањског и авантуристичког туризма, те културно-историјског и вјерског туризма, а значајни потенцијали препознати су и развијени на пољу туризма у градовима и руралним подручјима.

- Авантуристичку понуду, која је разноврсна, а у којој се посебно издваја рафтинг као један од најатрактивнијих садржаја у тој понуди, савршено употпуњује наша гастрономија, а српска кухиња и њене делиције чувене су не само у Европи, већ и у свијету. Етно домаћинства ће туристима, уз сласне закуске, понудити и додир са нашом традицијом и тако посјету учинити јединственом - нагласила је министар трговине и туризма.

Она је указала да је олимпијска планина Јахорина мјесто како за љубитеље зимских спортова, тако и за оне који љети воле да се расхладе, а Требиње, град на југу Српске, удахнуће мирис и дах медитерана.

Такође, додала је она, додир природе туристи могу осјетити у националним парковима Републике Српске, док су за љубитеље ноћног провода градови који су управо по томе познати.

- Бањски туризам смо кроз израду Стратегије развоја туризма Републике Српске препознали као једно од наших кључних поља и потенцијала развоја којем ћемо посветити посебну пажњу. Већ су покренути значајни инвестициони циклуси у бањи 'Мљечаници' код Козарске Дубице, а унапређење понуде планирано је и у "Бањи Дворови" код Бијељине и "Вилина влас" код Вишеграда.

Издвојила бих и бању "Љешљани" код Новог Града, чија вода спада у веома риједак тип вода, а која своју примјерну има како код лијечења гастроентеролошких, кожних и других обољења, тако и у козметологији. "Бања Врућица" код Теслића већ годинама представља једну од омиљених дестинација туристима из региона, али и широм Европе - прецизирала је министар Гашић.

На питање како би изгледала туристичка посјета Републици Српској у трајању од три до четири дана и шта би она препоручила туристима, Гашићева је рекла да би као Приједорчанка свакако препоручила одмор на Сани или на Козари, те да су те и сличне дестинације мјеста која радо бира за одмор.

- На нашу радост, наша Српска обилује таквим дестинацијама и веома радо посјећујемо Борја, Национални парк "Сутјеска", али и друга мјеста која нуде тај додир природе. Уз већ поменуте бањске центре, које бих препоручила да посјетите, ту је и наша олимпијска планина Јахорина која сада не нуди занимљиву понуду само зими, већ и љети, а у она мјеста која обавезно треба да посјетите убрајам Вишеград са Андрићградом и Требиње - нагласила је Гашићева.

Говорећи о сарадњи Србије и Републике Српске, Гашићева је истакла да се та сарадња континуирано јача спровођењем заједничких пројеката, одлука и рјешења која се доносе, како кроз билатералне односе надлежних министарстава, тако и кроз стратешку сарадњу двије владе.

- Заједничка сарадња није трпила због ограничења које је у протеклој години наметнула пандемија, већ да се напротив Србија показала као најпоузданији партнер Републике Српске у доба кризе - навела је министар трговине и туризма Републике Српске.