latinica  ћирилица
18/01/2022 |  10:45 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Мајкић: Укинути нелегални "Инцков закон"

Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је Срни да ће се српски представници вратити у рад у заједничким институцијама на нивоу БиХ онда када буду отклоњене околности које су биле узрок њиховог неучествовања, а то значи укидањем нелегалног "Инцковог закона".
Душанка Мајкић - Фото: СРНА
Душанка МајкићФото: СРНА

Мајкићева је истакла да болесну БиХ годинама погрешно лијече и да Кристијан Шмит ничим не може оправдати изречени став да ће "радити на томе да се у будућности ствари у БиХ одвијају без Милорада Додика".

Истичући да је запрепаштена недавним Шмитовим изјавама, Мајкићева је навела да су изговорене "прејаке ријечи за неког ко нема потврђено формално именовање, ко није прошао уобичајену процедуру избора и кога не признају двије од пет сталних чланица Савјета безбједности УН".

Мајкићева је указала да није случајно да је он запријетио највећој политичкој странци у Српској СНСД-у, чији лидер Милорад Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ и има највећи демократски капацитет у БиХ.

Подсјетила је да је Додик на општим изборима 2018. године освојио 368.000 гласова, за 142.500 гласова више од Жељка Комшића, изабраног углавном бошњачким гласовима, и 155.000 гласова више од Шефика Џаферовића. То, каже она, значи да је Додик освојио свега 70.000 гласова мање од Комшића и Џаферовића заједно.

- Кључно питање је како је то грађанин Шмит замислио да одређује будућност БиХ без људи који имају највећу подршку народа? Силом!? Страном интервенцијом!? Који би то странац био спреман учинити такав насртај на демократију у 21. вијеку? Прошле су тешке деведесете године, свијет се увелико промијенио. Данас, копирати Ешдаунов систем рада у БиХ, што очигледно Шмит чини, је поражавајуће - рекла је Мајкићева.

Према њеним ријечима, о стварним проблемима са којима се ова земља сусреће Шмит не зна много, а да се довољно упутио у односе који владају у БиХ знао би да српски политички представници годинама снажно бране Дејтонски мировни споразум, не узимајући ништа од надлежности БиХ.

- Зар је то разлог што, по мишљењу Шмита, Додика треба уклонити из политичког живота? Бошњачки политичари, свјесни да су уз помоћ међународне заједнице добили много више од онога што им по Уставу БиХ припада, не пристају на дијалог са друга два народа, јер би тада морали почети враћати одузете надлежности. Без договора три народа, БиХ не може ни корак даље - нагласила је Мајкићева.

Она је додала да су српски представници у институцијама БиХ указивали на сталне насртаје на Дејтон и позивали на дијалог међу кључним политичким актерима ради изналажења одговора на питања будућности БиХ, али није било одговора са бошњачке стране.

Мајкићева је додала да је једина преостала могућност била кориштење механизма заштите којим располаже Народна скупштина Републике Српске јер је наметање "Инцковог закона" био јасан знак да тако даље не може.

Према њеним ријечима, то је разлог због којег српски представници не учествују у раду Парламентарне скупштине БиХ, Савјета министара и Предсједништва БиХ.

Иако Шмит истиче да су "међународна заједница", ЕУ, САД и самозвани високи представник на истој страни, Мајкићева је подсјетила да су тако већ 26 година на истој страни, те упитала шта је БиХ имала од тога.

- Јурећи за својим мандатима нико од њих и не примјећује да је БиХ болесна, а да је они годинама погрешно лијече. Са бонским овлашћењима или без њих, Шмит ништа неће добро донијети овој земљи. Карл Билт је рекао, он је "од дијела рјешења постао дио проблема" - закључила је Мајкићева.