latinica  ћирилица
18/01/2022 |  12:36 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Мазалица одговорио Тривићевој: Поражени смо онда кад прихватимо окупацију!

Као што ни сва шминка овог свијета неће помоћи да од ПДП-а добијете патриотску странку, тако ни од високог представника нећете добити повлачење неког закона или рад у корист Републике Српске, изјавио је Срни посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

- Да ли је лажно србовање о којем говори Јелена Тривић оно, кад смо гласали да не признајемо именовање ниједног високог представника, а она побјегла са тог гласања? Да ли су лажно србовали Кина и Русија кад нису дали потврду том именовању у Савјету безбједности УН? Или је лажно србовање Тривићеве њено "политичко ударање" по Бакиру Изетбеговићу, али на начин да изједначава њега и Милорада Додика, иако је Бакир тај који напада преко Уставног суда на Дан Републике, на наше земљиште и шуме, који лобира да Инцко донесе закон, блокира наше пројекте, који за Србе говори да су лош народ и који пријети ратом. Ако Тривићева мисли тако бити "непопустљива и национално освијештена", онда је молим да то не ради, јер њене релативизације су вук у јагњећој кожи - истакао је Мазалица.

Он је упитао да ли су непопустљиви и национално освијештени они, који су посљедњих десетак година учествовали у преносу надлежности, у доношењу штетних одлука по Републику Српску и оних којима се смањивао капацитет Републике Српске да равноправно учествује у доношењу одлука на нивоу БиХ?

- Да ли су непопустљиви и национално освијештени они, који су избјегавали гласање и учествовање у процесима по кључним питањима којима се Република Српска политички позиционирала у оквиру БиХ, од механизма координације, провођења пресуде у случају "Сејдић-Финци", оспоравању именовања новог високог представника, одбијању да се врате повеље додијељене људима заслужним за стварање Републике Српске, ускраћивању подршке вету српског члана Предсједништва и другим подривањима снаге српског гласа у Сарајеву, па до негативног става о враћању надлежности Републици Српској - упитао је Мазалица.

Да ли су, наставља Мазалица, непопустљиви и национално освијештени они, који су учествовали у преузимању и узурпацији институција БиХ од стране СДА и њених сателита?

- Због свега тога имамо разлога да вјерујемо да су поједини политичари СДС-а и ПДП-а који имају кључну улогу у креирању њихових политика продужена рука СДА и страних амбасада који раде у координацији с њима на разарању суверенитета и моћи Републике Српске. Мене не занима шта Тривићева каже о Бакиру, кад знам да за свако њено гласање она од Бакира добија похвалу и аплауз. Јер исти тај Бакир такође чека признање туристе Кристијана Шмита за високог представника за које се залаже Тривићева, без обзира што она дрхти пред, како каже 'моћним земљама свијета' које стоје иза Шмита - рекао је Мазалица упитан да прокоментарише изјаву Тривићеве да, према њеном мишљењу, треба разговарати са Шмитом.

Мазалица је оцијенио да Тривићева не разумије, поражени смо онда кад прихватимо окупацију.

- Нема правног основа за именовање и поступање Шмита као високог представника, а његово окупаторско понашање и пријетње не могу бити мјерна јединица за његов легалан и легитиман статус. Ниједан наш човјек није слободан, ако није слободна Република Српска, па ни Тривићева. Она данас, нажалост, преузима реторику западних амбасада и високог представника и нема реченице у којој не спомене криминал и корупцију, па се због тога и противи враћању надлежности у области правосуђа - појаснио је Мазалица.

Он је навео да нико не каже да нема криминала и корупције, али наивни су они који мисле да странци некога руше због тога.

- Исти су годинама одржавали на власти Милову мафијашку хоботницу. Корупције има, али прихватити судове које контролише окупатор, значи прихватити окупацију. Јер данас окупатор казни због корупције, сутра ће због политичког става. Можда ће казнити и исту ту Тривићеву. Као што ће исти Шмит донијети десет других штетних закона, ако Тривићева с њим сједне и да му легитимитет. Шмит неће повући свој закон као што она мисли, а и ако га повуче, сутра ће донијети још гори, али тад ће бити касно - констатовао је Мазалица.