latinica  ћирилица
18/01/2022 |  12:58 ⇒ 17:22 | Аутор: СРНА

Драгишић: Народна скупштина Српске дјелује у оквиру Устава и Дејтона (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске није изашла из Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума усвајањем Декларације о уставним принципима и информација са закључцима о враћању надлежности, изјавио је посланик Маринко Драгишић који је данас испитан у Тужилаштву БиХ у својству свједока због наводног удара на уставни поредак БиХ.
Маринко Драгишић - Фото: СРНА
Маринко ДрагишићФото: СРНА

Драгишић је рекао Срни да поступање Народне скупштине Српске није удар него правна борба Републике Српске за свој уставноправни положај који јој припада у дејтонској БиХ.

- Било је ту питања везано за процедуре и моју улогу у припреми и одржавању 34. посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске, с обзиром да сам ја био присутан на Колегијуму као замјеник предсједника клуба - рекао је Драгишић.

Данас ће у истом предмету бити испитана и министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

Народна скупштина Републике Српске је 10. децембра на посебној сједници о враћању пренесених надлежности усвојила Декларацију о уставним принципима и четири информације са закључцима о враћању надлежности пренесених са Републике Српске на ниво БиХ.

Тужилаштво БиХ је након тога отворило предмет против више лица због, како су навели, основане сумње да су починила кривично дјело напад на уставни поредак.