latinica  ћирилица
18/01/2022 |  13:27 ⇒ 15:02 | Аутор: РТРС

Дом здравља Бањалука: Драстично повећан број прегледа

Усљед погоршане епидемиолошке ситуације која је наступила у посљедњој седмици децембра мјесеца протекле године, а која и даље траје, драстично се повећао број прегледа у свим амбулантама наше здравствене установе, истакли су у Дому здравља Бањалука.
Дом здравља Бањалука (фото:DOM ZDRAVLJA BANJALUKA) -
Дом здравља Бањалука (фото:DOM ZDRAVLJA BANJALUKA)

Наводе да је у периоду од 1. до 16. јануара у Ари амбулантама у склопу породичне медицине, педијатрије и СХМП прегледано је 7.378 пацијената, док је у Ковид амбулантама обављено 1.952 прегледа

У АРИ амбулантама породичне медицине свакодневно ради по 13 тимова гдје медицинско особље дневно обави око 500 прегледа лица суспектних на Ковид, док се у Ковид амбулантама на дневном нивоу обави око 150 до 200 прегледа. Ове бројке су највеће од самог почетка пандемије.

У Бањалуци је, са данашњим даном, 5.376 особа позитивних на Ковид-19 путем PCR и брзих антигенских тестова, који су урађени у акредитованим лабораторијама.

- Међутим, клиничка слика код Омикрон соја корона вируса је знатно блажа од свих досадашњих и болест се лакше подноси - наводе у Дому здравља. 

Служба породичне медицине ради у 33 амбуланте, на цијелом подручју града. С обзиром да је велики број тимова породичне медицине ангажован за рад у АРИ и Ковид амбулантама превелико је оптерећење на осталим амбулантама породичне медицине.

- Наше амбуланте, градске и приградске, раде у двије смјене, док је у појединим амбулантама у сеоским подручјима организован једносмјенски рад. Због наведене прерасподјеле у АРИ и Ковид амбуланте медицинског особља из свих наших амбуланти, али и због оправданог одсуства са посла узрокованог оболијевањем од Ковид-19, рад у свим амбулантама породичне медицине је изузетно отежан, готово немогућ. У Служби породичне медицине у редовном процесу рада тренутно ради 65 медицинских техничара/сестара у једној и исто толико у другој смјени - наводе у Дому здравља Бањалука. 

У објектима се налази око 70 телефонских линија на које се јављају  пацијенти, а у процесу рада је 65 медицинских сестара у једној смјени.

- Сама та чињеница говори колико, тренутно успијевамо да задовољимо све потребе корисника наших услуга. А поред јављања на телефон медицинска сестра је у обавези да обави тријажу, превије пацијента, аплицира ИМ или ИВ терапију и обави још много обавеза које захтијева њено радно мјесто. Медицински радници су на измаку снага, коришћења годишњих одмора су им тренутно редукована, а све у сврху пружања што квалитетнијих услуга нашим корисницима - наводе из бањалучког Дома здравља. 

Они моле суграђане, још једном, за стрпљење и разумијевање како би се из ове ситуације изашли што је могуће безболније.

- И још једном апелујемо да, уколико осјетите блаже симптоме респираторне инфекције препоручујемо да:

Останете у својим кућама и изолујете се и узимате симптоматску терапију; Конзумирате што више топлих напитака, витамин Ц, витамин Д-3 и цинк ; За повишену температуру можете узети ибупрофен или парацетамол по препорукама за вашу доб;
Уколико повишена температура траје дуже од три дана позовите вашег породичног доктора или се јавите у Ковид амбуланту у насељу Долац; У случају краткоће даха, отежаног дисања или наглог погоршања других тегоба јавити се у Ковид амбуланту, а након 20:00 часова у Службу хитне медицинске помоћи. Не узимате антибиотике самостално и рутински. 
Умјерено тешка и веома тешка клиничка слика захтјевају преглед и лијечење од стране доктора - наводи се у Дому здравља Бањалука.