latinica  ћирилица
18/01/2022 |  15:34 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Након тајне сарадње опозиција вољна да са Шмитом и јавно сарађује

Потпуно је јасно да кандидат ПДП-а за једну од инокосних функција на наредним изборима Јелена Тривић заговара сарадњу и разговоре са Кристијаном Шмитом у тренутку када је исти саопштио да му је кључна мисија обезбиједити БиХ без Милорада Додика, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

Ковачевић је рекао Срни да је Тривићева на том плану свјесна да једино тако, односно некаквом интервенцијом извана, може обезбиједити политичку позицију за себе, а никако на основу воље грађана.

- Јер у свакој ситуацији, када то грађани буду процјењивали, Милорад Додик, који је српски члан Предсједништва и лидер СНСД-а, биће и остаће најпопуларнији политичар у Српској - рекао је Ковачевић.

Он је навео да је потпуно банално давати изјаве о томе да постоји могућност да Шмит повуче одлуке о измјенама Кривичног закона БиХ, које је неовлаштено донио некадашњи високи представник Валентин Инцко, с обзиром да је сам Шмит, прије непуна два дана, јасно и отворено рекао да му не пада на памет да то повуче.

Ковачевић је рекао да Српска не може пристати на Шмита као високог представника јер, како и сама Тривићева каже, није испоштована процедура у УН када је ријеч о његовом избору.

- Уколико пристајемо на Шмита, онда пристајемо на то и да Српска више није страна која се бави питањем високог представника БиХ у складу са Дејтонским споразумом и Анексом 10. Дакле, то је нешто на шта Српска не може да пристане - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да изјаве Тривићеве показују да је опозиција вољна и спремна да са Шмитом и јавно сарађује.

- Ми знамо да тајно са њим и те како сарађују - нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да Тривићева за актуелну кризу у БиХ константно окривљује СНСД изједначавајући одговорност те странке са свим оним што негативно раде СДА и представници бошњачког народа.

- Сматрамо да је то јако неодговорно од било кога ко жели да представља грађане Српске. Не смијемо заборавити да је политичка криза настала након што је Инцко наметнуо што је наметнуо, као и реакцију Српске о учешћу у одлучивању у заједничким институцијама што су заједно све парламентарне партије из Српске договориле, укључујући ПДП - навео је Ковачевић.

Он истиче да то не смије да се заборави, као и да је комплетна радикализација послије тога долазила из политичког Сарајева.

Ковачевић је рекао да је неозбиљно од било кога ко жели да представља грађане Српске, попут Тривићеве, да изједначава регуларне полицијске јединице у Српској са паравојним формацијама попут "Зелених беретки", које парадирају Федерацијом БиХ уз познате вјерске повике "Алаху екбер", чиме говоре о истребљењу Срба и нестанку Српске