latinica  ћирилица
18/01/2022 |  16:30 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Два догађаја у Добоју узнемирила јавност (ВИДЕО)

Два догађаја у Добоју у посљедњих десетак дана узнемирила су јавност. У оба случаја полиција је актере санкционисала, а надлежни осудили такве појаве.
Бивши џихадиста пошао за Бањалуку (фото: Фотографија уступљена Независним новинама) -
Бивши џихадиста пошао за Бањалуку (фото: Фотографија уступљена Независним новинама)

Подсјећају да је Добој једна од најтолерантнијих средина у којој је вјерска и национална толеранција на завидном нивоу.

Само будно око полиције и безбједносних агенција спријечило је провокације у Бањалуци на Дан Републике Српске, за које су се спремали поједини припадници радикализованих група у БиХ.

Група вехабија, међу којима и осуђивани повратник са сиријског ратишта Фатих Хасановић заустављени су у Добоју , а потом враћени у ФБиХ.

Њихово присуство узнемирило је грађане.

Да није ријеч о непознатим лицима, већ о људима који имају терористичку биографију и опасни су по безбједност, потврђује и стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

- Организован пролазак возилима вехабија кроз Добој представља пријетњу највишег нивоа, поготово Фатих Хасановић који је повезан са лицем које је у Зворнику убило полицајца. Дакле, не може бити потцијењена таква појава и она је без сумње показатељ организованог дјеловања терористичких група према Републици Српској - рекао је Галијашевић.

Иако је догађај узнемирио овдашњу јавност, о њему није расправљано на сједници градског Форума за безбједност грађана.

Фокус је стављен на догађај на Бадњи дан, када су појединци носећи бадњак кроз град пуштали музику непримјереног садржаја упућену Бошњацима.

- Зашто нисмо? Зато што нису то грађани Добоја. Форум сигурности је формиран за град Добој, то није наша надлежност, имају други органи који имају своју надлежност од СИПЕ, ОБЕ, и тако даље - рекао је помоћник главног имама ИВЗ Добој Бајро Џафић.

Актере оба догађаја полиција је санкционисала, а чланови Форума за безбједност осудили.

- Полицијска управа Добој и у наредном периоду поступаће по свим пријавама и предузеће све мјере и радње према свим починиоцима прекршајно кривичних дјела, без обзира из које националне или етничке структуре долазили - истакао је начелник ПУ Добој Слободан Радинковић.

- Није добро да се дешавају такви догађаји. Свакако да је одговорност на свима нама - поручио је градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Град Добој примјер је мултиетничког суживота и такав треба и да остане, истичу одговорни. Због тога је, кажу, потребна потпуна сарадња свих институција, како би се избјегле и предуприједиле овакве ситуације.