latinica  ћирилица
18/01/2022 |  19:00 ⇒ 19:01 | Аутор: СРНА

Спортски ауто и картинг савез: Не признајемо одлуке нелегалне скупштине

Из Спортског ауто и картинг савеза Републике Српске саопштено је да не признају одлуке нелегалне скупштине, која је одржана у новембру прошле године, и апелују на надлежне органе да не насиједају на провокације манипулативних представника спортских клубова, који су све, али не и спортисти.
Бањалука-картинг стаза (фото:banjaluka.net) -
Бањалука-картинг стаза (фото:banjaluka.net)

У саопштењу се подсјећа да је 15. јануара одржана нелегитимна ванредна скупштина на којој је наводно смијењено руководство овог савеза.

- Ванредна скупштина састављена је од нелегитимних клубова, који нису чланови Савеза, а који се и не налазе у евиденцији спортских клубова које води Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске. Сам поступак промјена дефинисан је Статутом Савеза, Законом о удружењима и фондацијама Републике Српске, али и Законом о спорту Републике Српске, који у овој ситуацији нису испоштовани - истиче се у саопштењу које је потписао предсједник Управног одбора Спортског ауто и картинг савеза Републике Српске Милорад Танасић.

Из Спортског ауто и картинг савеза Српске наглашавају да се на нелегалној скупштини, јасно у први план истиче и представник Ауто-мото савеза Републике Српске.

- У разговору са руководством АМС Републике Српске речено нам је да њихови представници нису учествовали у раду овакве нелегалне скупштине, као и то да они подржавају Спортски ауто и картинг савез Републике Српске, чији су један од оснивача! Дакле, јасно је закључити да се ради поново о лажном представљању и обмани јавности - истиче се у саопштењу.

- Од момента постављања на мјесто предсједника Управног одбора Савеза, сусрео сам се са многобројним проблемима и опструкцијама клуба чији представници нису изабрани у органе управљања. Републичка управа за инспекцијске послове Републике Српске је у више наврата вршила ванредне контроле о нелегалном раду Савеза, али није установила нити једну неправилност. Приликом једне такве контроле установљено је да су одређени спортски функционери и представници клубова на један крајње подмукао начин обманули дио спортиста, функционера, али и представника Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске, давањем лажних докумената у којем су поједине спортисте и функционере омбанули, а неке од њих и лажно потписали односно фалсификовали потписе, за шта имамо и њихова јавна признања - наглашава се у саопштењу.

У свом раду, додаје се у саопштењу, чланови Управног одбора затекли су и немар претходног руководства, које је проневјерило више десетина хиљада КМ, а које се сада бори рукама и ногама да се поврати у органе управљања Савеза, а које је довело овај спорт на најниже гране од његовог постојања.

- О цијелој ситуацији упознали смо и надлежне институције које ће, надам се, урадити свој дио посла у складу са позитивним прописима Републике Српске. Против Спортског ауто и картинг савеза Републике Српске је средином прошле године уложена жалба на промјену у судском регистру која до данас није ријешена. Жалба је уложена од клуба који никада и није био члан Савеза и то 40 дана од дана истека рока за жалбу. Овако једноставан предмет, Окружни суд у Бањалуци до данас није донио никакво рјешење по овом питању и на тај начин онемогућено је проглашење Отвореног првенства Републике Српске. Поједини клубови који се жале на проглашење побједника за 2021. годину, као и на лиценце, свјесни су да такмичење на нивоу БиХ такође није комплетирано, као и да није завршено проглашење побједника, као ни подјела лиценци за протеклу годину, што смо ми у сарадњи са Ауто-мото савезом Републике Српске учинили за све оне клубове који су у складу са Статутом на вријеме поднијели захтјеве - додаје се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да су свјесно прескочили ниво Републике Српске и лиценце захтјевали од САМС БиХ, што итекако представља урушавање Савеза, Ауто-мото савеза Републике Српске, али и саме Републике Српске.

- Руководство Савеза уз претходну сагласности и одобрење Ауто-мото савез Републике Српске омогућило је свим спортским такмичарима бесплатне лиценце, у претходној, али и у овој спортској сезони. Отворили смо сарадњу са Спортским ауто и картинг савезом Србије, са којим ћемо заједно организовати и учествовати на појединим такмичењима, што би требало да буде крунисано закључењем уговора о међусобној сарадњи, по окончању судског поступка - наводи се у саопштењу.