latinica  ћирилица
18/01/2022 |  19:22 ⇒ 19/01/2022 | 11:13 | Аутор: РТРС

Ускоро завршне рунде преговора о измјенама Изборног закона БиХ (ВИДЕО)

Уочи завршне рунде преговора о измјенама Изборног закона БиХ уз америчко-европско посредовање најављене за наредну седмицу, предсједник Хрватске Зоран Милановић јасно је ставио до знања да без Срба и Републике Српске није могуће постићи рјешење ни у БиХ, али ни у региону.
Избори (Фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Избори (Фото: Илустрација)Фото: РТРС

У било каквим измјенама Изборног закона Српска остаје при ставу да ће се за члана Предсједништва бирати Србин уз додатак и "остали", како би се задовољила пресуда "Сејдић - Финци", оцијенио је лидер СНСД-а Милорад Додик.

Милановић наново уноси конфузију у хрватско-бошњачке односе.

Након што су сарајевски медији сусрет Пленковић-Изетбеговић у Дубровнику с почетка године представили као обнову савезништва Хрвата и Бошњака у ФБиХ, хрватски предсједник изјавом да српска политика не штети Хрватима у БиХ руши то савезништво и удара "шамар" политичком Сарајеву.

- Нама је Република Српска тренутно, односно Милорад Додик, у овим превирањима у БиХ партнер. Ко то не разумије је покварен, а без Срба, сада отворено кажем, без Срба у БиХ ми овај проблем нећемо ријешити ако нам је стало, а мени је стало - нагласио је Милановић.

- Једини партнер било коме у свијету из БиХ па и руководству Републике Хрватске су институције БиХ, у овом случају Предсједништво БиХ - рекао је бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

А у Предсједништву, изоставио је Џаферовић да каже, сједи Додик и представља Републику Српску.

Због тога се Милановић и ослања на српски корпус, свјестан да без подршке српских посланика у ПС БиХ није могуће измијенити Изборни закон, који им гарантује легитимно представљање у Предсједништву.

Бошњачка страна, пак жели задржати могућност избора новог "Комшића" и довољног броја делегата у федералном Дому народа како би контролисали избор владе.

Америка и ЕУ нису успјеле да помире два супростављена концепта.

- Главно вијеће осуђује сваки покушај опструкције преговора око измјене Изборног закона и покушај да се задржи "статус кво" због ризика да се настави и продуби политичка криза - поручили су из Главног вијећа Хрватског народног сабора.

Политичке странке из Републике Српске спремне су да подрже договор о избору два члана Предсједништва из ФБиХ који постигну Хрвати и Бошњаци, а подразумијева и адекватан начин попуњавања Клуба Срба у федералном Дому народу.

- Остаће у Уставу БиХ, ми можемо само у оном дијелу мијењати, гдје пише да Република Српска бира Србина, да додамо и остали. Ништа друго нећемо мијењати, бираће се директно и то је то - изјавио је Додик.

- Са своје стране даћемо свој допринос, макар у оном дијелу који се тиче измјена које је предложила ЦИК и један број политичких странака како би се унаприједио изборни процес уколико се не може постићи сагласност о цијелом пакету - рекао је предсједник СДС-а Мирко Шаровић..

Изборна реформа је кључни корак ка стабилизацији односа Бошњака и Хрвата који од Вашингтонског и Дејтонског споразума никада нису били лошији.

То потврђује и један од лидера ХНС. Лидер ХСС Марио Караматић поручио је да је оживљавање Херцег-Босне једина опција пропадну ли преговори о измјенама Изборног закона.