latinica  ћирилица
18/01/2022 |  20:57 ⇒ 20:59 | Аутор: СРНА

Патријарх Кирил: Опасност да православци пређу у расколнике

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил није искључио могућност да ће одређени број православних вјерника у свијету под утицајем спољних моћних сила прећи у табор расколника.
Патријарх Кирил - Фото: РТРС
Патријарх КирилФото: РТРС

- Знамо да се Бога одричу и лишавају се његових благодјети не само људи већ и цркве. У историји постоји велики број примјера таквог отпадништва, гдје су се читаве хришћанске заједнице одметнуле од вјере, изобличиле праву вјеру, подијелиле се и повезале са људима који нису имали дар божанске благодјети - навео је патријарх Кирил.

Руски патријарх је указао да и данас постоји опасност да ће дио православаца под утицајем спољних моћних сила, које немају ништа заједничко са црквом, бити рањив пред тим гријехом и да ће "отићи од извора вјечног живота на мјесто гдје постоји само обред, али нема спасења".

Патријарх Кирил је ово рекао након литургије у Цркви Александра Невског у Переделкину, предграђу Москве, обративши се онима који још размишљају коме да се приклоне - цркви или расколницима.

- Браћо и сестре, то није само људски избор, то није избор мјеста за становање, то није избор као што је куда кренути - десно или лијево. То је пут ка спасењу или страдању, јер пут који нас одваја од једине свете и апостолске цркве је пут који нас лишава благодјети Божије - рекао је руски патријарх.

Тема раскола се у свјетском православљу активирала након што је цариградски патријарх Вартоломеј крајем 2018. године признао такозвану Православну цркву Украјине спајањем двије расколничке структуре.