latinica  ћирилица
18/01/2022 |  22:22 ⇒ 22:23 | Аутор: СРНА

Тодоровић: Забрињавајуће што је велики број здравствених радника на боловању

Епидемиолошка ситуација у Бањалуци је прилично лоша, велики је притисак на примару заштиту због ширења омикрон соја, а забрињавајућа је чињеница да је велики број здравствених радника на боловању јер су заражени вирусом корона, рекла је директор бањалучког Дома здравља Невена Тодоровић.
Невена Тодоровић - Фото: СРНА
Невена ТодоровићФото: СРНА


- У нашим ковид амбулантама дневно се прегледа од 150 до 200 пацијената, а три одсто њих упутимо у Универзитетско-клинички центар Републике Српске. У АРИ амбуланатама се за 24 сата прегледа и до 500 пацијената, а око 2,5 одсто се упути на УКЦ Српске - рекла је Тодоровићева.

Она каже да су због повећаног броја пацијената морали повећати и број тимова породичне медицине, додајући да у амбуланти за респираторне тегобе тренутно ради 13 доктора за одраслу популацију, два педијатра и ноћни тим у служби Хитне медицинске помоћи, а у ковид амбуланти од шест до девет тимова.

- Сви пацијенти који дођу код нас на преглед морају бити прегледани, адекватно збринути и морају им се урадити друге неопходне анализе, у складу са њиховом клиничком сликом - рекла је Тодоровићева за АТВ.

Тодоровићева наводи да у 33 амбуланте на подручју града у једној смјени ради 65 медицинских сестара, а постоји 70 директних телефонских линија, па оне физички нису у могућности да се јаве на све линије.

- Због тога молимо грађане за стрпљење и за разумијевање - навела је Тодоровићева.