latinica  ћирилица
19/01/2022 |  07:17 ⇒ 10:08 | Аутор: РТРС

Хасановић и остали озбиљна пријетња безбједности - лица са филозофијом ратовања (ВИДЕО)

Особе заустављене у Добоју на Дан Републике Српске, међу којима је био Фатих Хасановић, осуђен због тероризма, озбиљна су пријетња безбједности, изјавио је за РТРС начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић.
Бивши џихадиста пошао за Бањалуку (фото: Фотографија уступљена Независним новинама) -
Бивши џихадиста пошао за Бањалуку (фото: Фотографија уступљена Независним новинама)

Хасановић, правоснажно осуђен пред Судом БиХ због тероризма, захваљујући интервенцији полиције спријечен је у изазивању инцидената на обиљежавању Дана Републике Српске у Бањалуци 9. јануара.

Радинковић каже да је Хасановић безбједносно интересантно лице које се налази под надзором полиције.

Подсјетио је да је Суд БиХ осудио Хасановића на годину дана затвора затвора због учешћа у рату у Сирији, повезан са терористичким нападом у Зворнику.

Радинковић је навео да на основу инфорамација Штаба "Дан Републике 2022" и добојске Полицијске управе полиција 9. јануара зауставили возило, извршила преглед и контролу возила у којем су се, осим Хасановића, налазила још три лица.

Ријеч је, навео је он, о безбједносно интересантним лицима која су задржана на информатвином разговору у полицији и потом враћени у ФБиХ, чиме је спријечен њихов одлазак за Бањалуку, који су, како су и потрвдили у изјавама, планирали.

- Према њиховој изјави намјеравали су да обаве вјерски обред у Бањалуци и, како су рекли, мирно протестују против обиљежавања Дана Републике Српске - рекао је Радинковић.

Радинковић је додао да су се тада самоиницијативно зауставила и друга возила, те да је извршена контрола.

- Међу њима је било безбједносно интересантних лица, а наставили су пут према Бањалуци гдје су такође контролисани - навео је он.

Радинковић је рекао и да је код два лица у аутомобилу пронађено 30 застава тзв. Армије БиХ.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић рекао је за РТРС да је полиција већ изнијела оперативне информације о Хасановићу, али да је важно указати да се говори о догађају високог безбједносног ризика на који су намјеравала да дођу лица са ратним биографијама и, како је рекао, филозофијом ратовања и живота "убити или бити убијен".

- Ово није тек обична провокација у питању, већ оперативна мјера, војно-политичка акција јер су у питању лица са ратном биографијом - рекао је Галијашевић и додао да су скупови попут оног одржаног повоодм Дана Републике догађаји високог ризика и предмет терористичког дјеловања.

Додао је да може да забрињава и чињеница што инцидент попут овог у Добоју долази у тренутку када Република Српска трпи притиске и уцјене.