latinica  ћирилица
19/01/2022 |  10:06 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Додик: Захвалност Вучићу и Ердогану на залагању за поштовањем Дејтонског споразума

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поздравио је разговор предсједника Србије Александра Вучића и турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и о ситуацији у БиХ и њихово залагање за поштовање Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ.

- Захвалан сам им на томе и подржавам настојање да се дијалогом дође до рјешења у БиХ што су јуче и иницирали предсједници Вучић и Ердоган. Република Српска све вријеме јасно се залаже за поштовање Дејтонског споразума и дијалог политичких представника три конститутивна народа у БиХ. Ни у једном моменту Република Српска није угрозила мир и стабилност у БиХ, нити нам је то била намјера, већ инсистирамо на поштовању Устава и онога што је потписано у Дејтону - рекао је Додик Срни упитан да прокоментарише јучерашњи разговор Вучића и Ердогана о стању у БиХ.

Додик је нагласио да је дијалог једино рјешење за превазилажење свих проблема у БиХ.

Он је подсјетио да је прошле године, приликом сусрета са Ердоганом у Сарајеву, указао да је ситуацију у БиХ могуће ријешити кроз посредовање предсједника Турске Ердогана, предсједника Србије Вучића и Хрватске Зорана Милановића.

- И сада сам мишљења да би они могли да допринесу да дође до дијалога политичих представника три конститутивна народа у БиХ и рјешавања актуелне ситуације. Било чије друго мијешање у дешавања у БиХ неће донијети ништа добро. Судбина БиХ је у дијалогу домаћих политичара у констелацији Ердоган, Вучић и Милановић - поручио је Додик.