latinica  ћирилица
19/01/2022 |  10:34 ⇒ 10:35 | Аутор: СРНА

Захарова: У току припреме за састанак Лаврова и Блинкена у Женеви

У току су припреме за организовање састанка руског министра спољних послова Сергеја Лаврова и државног секретара САД Ентонија Блинкена у Женеви, планираног за петак, 21. јануар, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (фото: @MID_RF) - Фото: Тwitter
Марија Захарова (фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

Она је подсјетила да је на иницијативу САД одржан телефонски разговор двојице званичника, те да су тема биле безбједносне гаранције које је затражила Москва.

- Сагласили су се у вези са састанком. У току су припреме за тај састанак, а поменут је датум 21. јануар, у Женеви - рекла је Захарова у програму "Соловјов уживо" на "Јутјубу".

Захарова је истакла да је Стејт департмент већ најавио поменути састанак, те да може да потврди да се ради на наведеном датуму и локацији.

- Полазимо од претпоставке да се овај састанак може одржати на тај дан. Тренутно се то организује - додала је Захарова.

Високорангирани представник Стејт департмента изјавио је јуче да ће се на предстојећем састанку америчког државног секретара и шефа руске дипломатије у Женеви наставити дипломатска интеракција у вези са безбједносним питањима, те да би могло доћи до међусобног разумијевања, подсјећа ТАСС.

Руско Министарство спољних послова објавило је 17. децембра нацрт споразума Москве и Вашингтона за безбједносне гаранције и мјере које ће осигурати безбједност Русије и чланица НАТО-а.

Консултације Русије и САД у вези са поменутим питањем одржане су 10. јануара у Женеви, сједница Савјета НАТО-Русија одржана је 12. јануара у Бриселу, док је 13. јануара у Бечу организован састанак Сталног савјета ОЕБС-а.