latinica  ћирилица
19/01/2022 |  10:47 | Аутор: ТАНЈУГ

На репертоару Београдске филхармоније дјела Шуберта, Глијера и Бетовена

Београдска филхармонија по управом шефа диригента Габријела Фелца свираће дјела Шуберта, Глијера и Бетовена на концерту 21. јануара у Коларцу, а са оркестром први пут наступа сопранисткиња Алина Вундерлин, саопштили су из Филхармоније.
Београдска филхармонија - Фото: Novosti.rs
Београдска филхармонијаФото: Novosti.rs

Централно дјело на програму је веома необичан "Концерт за колоратурни сопран" Рајнхолда Глијера, једино дјело на цијелом свијету које је написано за сопран, али без икаквог текста.

Своју виртуозност и техничке могућности у овом захтјевном дјелу показаће млада сопранисткиња Алина Вундерлин, веома тражено име на оперским сценама широм свијета. Опус Глијера је "у прстима" филхармоничара још од извођења монументалне симфоније "Иља Муромец" коју су и снимили за ЦД издање заједно са Габријелом Фелцом, које је наишло на респектабилну свјетску критику.

- Ситуација у свијету је поново тешка за класичну музику јер се, нажалост, концерти веома често отказују. Зато је за нас музичаре, у данашње вријеме велика привилегија и прави луксуз да можемо да наступамо уживо пред публиком. Овога пута припремамо класични репертоар, од Шубертове "Недовршене симфоније" до "Седме" Бетовенове. То је супер-тест за нас јер током сезоне желим да испробамо све симфоније које ћемо извести на "Бетовен маратону" истом дану, у јуну 2022. године - рекао је Фелц у најави концерта.

Концерт у петак отвара "Недовршена симфонија" Шуберта која је започела епоху романтизма.

Она представља једно од најважнијих незавршених дјела у историји музике.

Данас је више од 100 композитора написало њен "завршетак", али су извођења тих верзија само спорадична.

Филхармонијски наступ затвара Бетовенова "Седма симфонија", која је изазивала у своје вријеме опречне критике од "да је једно од најразумљивијих његових симфонија" до "да је то музика коју је могао да напише само неко веома пијан".