latinica  ћирилица
19/01/2022 |  11:05 ⇒ 11:08 | Аутор: СРНА

"Отишић - Далмација" на "Сајму завичаја" у Новом Саду (ФОТО)

Врличко српско село Отишић први пут ће се 13. фебруара представити на "Сајму завичаја" у Новом Саду.
Врличко српско село Отишић први пут ће се представити на "Сајму завичаја" - Фото: РТРС
Врличко српско село Отишић први пут ће се представити на "Сајму завичаја"Фото: РТРС

Милан Јовчић из Отишића рекао је за Срну да њихов завичај има шта да покаже и да ће се на манифестацији у Новом Саду представити на штанду под називом "Отишић-Далмација".

- Далмација је љепота. Најљепша српска народна ношња је управо из врличког краја. Ојкача пјесма, пршут, наш специјалитет сир из мјешине, вино, дипле и наравно древни православни обичај "Чувара Христовог гроба" - истиче са поносом Јовчић.

Он је најавио да ће своје рукотворине представити и Славенко Крунић, који израђује народне инструменте и ношње, иконе и један је од "Чувара Христовог гроба". 

Врличко српско село Отишић први пут ће се представити на "Сајму завичаја"

- Живот се враћа у Отишић, посљедњих дана је у току и акција прикупљања новца за наставак обнове храма Светог архангела Михаила у нашем селу и парохијског дома. Приложници се јављају из цијелог свијета и драго нам је што нико није заборавио свој завичај - каже Јовчић и додаје да се акција спроводи уз благослов Његовог преосвештенства епископа далматинског Никодина.

Јовчић који, како каже, данас живи у Батајници, али срцем у Отишићу, наглашава да је обнова храма Светог архангела Михаила ујединила Далматинце.

- Жеља нам је да обнављамо наше цркве и манастире, јер нас је православна вјера очувала. Њиховом обновом шаљемо поруку да смо ту и да смо били ту вијековима - поручио је Јовчић, један од покретача обнове далматинске светиње.

Он је захвалио за подршку коју има у тим активностима, које спроводи са Гојком Станојевићем и Јеленом Дешић.

- Захваљујемо и за позив за учешће на "Сајму завичаја" од Душка Ћутила који ће, на нашу радост, ускоро и посјетити Отишић - најавио је Јовчић и позвао све Далматинце да посјете "Сајам завичаја" у Новом Саду.

Трећи "Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу" уз пратећи конференцијски програм, биће одржан у хали "Мастер" Новосадског сајма.

Организатор манифестације је Фонд за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.