latinica  ћирилица
19/01/2022 |  13:53 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Шеснаестогодишња Слађана Милићевић прва до Часног крста у Мостару

Шеснаестогодишња Слађана Милићевић из Невесиња прва је допливала до Часног крста у ријеци Неретви. У пливању је учествовало више од двадесетак младића и неколико дјеце углавном из Мостара, али и околних мјеста, а први пут у Неретви је запливала и једна дјевојка.
Слађана Милићевић из Невесиња прва је допливала до Часног крста  (фото:radionevesinje.com) -
Слађана Милићевић из Невесиња прва је допливала до Часног крста (фото:radionevesinje.com)

Милићевић, чији су корјени из Мостара, каже да проводи љета у Мостару и на ријеци Неретви и да јој је увијек била жеља да заплива на Богојављење.

- Хладно је, али се осјећам супер. Први пут пливам за Часни крст. Јако ми је драго што сам једина жена овдје и надам се да ће у будућности бити више жена које ће пливати - рекла је Милићевић.

Парох благајски Бранимир Боровчанин подсјећа да се на Неретви плива већ седму годину.

- Пливача је било преко 25, а изнимка је ове године дјевојка Слађана која је и прва допливала до Часног крста. Први пут да је једна жена учествовала и надам се да ће овај њен потез охрабрити друге дјевојке да нам се придруже, да то не буде чисто мушка манифестација - рекао је Боровчанин, додајући да је ове године манифестација била најмасовнија.

Боровчанин подсјећа да пливање за Часни крст на Богојаљење симболизује погружавање наших тијела у воду у знак сјећања на крштење Исуса Христа у ријеци Јордану који се прославља на празник Богојављења.

Најмлађи учесник пливања имао је девет година, а најстарији више од 65 година.

Младићи из Мостара на крају су све почастили скоковима у Неретву, након чега су се сви присутни загријали и поразговарали у Друштвеном дому у Ортијешу.

Извор: topportal.info