latinica  ћирилица
19/01/2022 |  14:50 ⇒ 14:54 | Аутор: РТРС

У Језеру први до Часног крста Бојан Марић (ФОТО)

Поводом обиљежавања великог хришћанског празника Богојављења, у традиционалном духу већ шесту годину за редом, данас је у општини Језеро одржана манифестација пливање за Часни крст у организацији Српске православне парохије језерске и Општине Језеро.
Пливање за Часни крст, општина Језеро -
Пливање за Часни крст, општина Језеро

Пливом је запливало пет храбрих добровољаца: Славен Ружичић, Зоран Гламочак, Бојан Марић, Владан Нишић и Мирко Бубњевић, а први је до Часног крста допливао Бојан Марић и понио титулу Часног витеза.

Прослављање празника Богојављење почело је јутрос Светом литургијом, која је служена у Храму Светог великомученика Кнеза Лазара, а том приликом је обављено и велико освећење воде.

Литија у Језеру

Након Свете литургије, литија је кренула од Храма улицама Језера ка ријеци Пливи, гдје се одржало пливање за Часни крст.

Овом великом и благоловеном празнику је присуствовао велики број грађана, а начелница општине Језеро, Снежана Ружичић првом међу једнаким је уручила златни дукат, док је протојереј-ставрофор Миладин Самарџић даровао икону.

Свим учесницима су уручене захвалнице и изражена захвалност за велики чин и допринос очувању традиције и обичаја.

За све присутне у сали парохијског дома припремљена је богата трпеза љубави и освјежење, коју сваке године припреме вриједне руке тамошњих домаћица. Догађај је протекао уз поштовање прописаних епидемиолошких мјера.

Безбједност и сигурност обезбиједила је Горска служба спашавања Станица Јајце, Планинарско друштво Ћусине, Цивилно друштво општине Језеро, Полицијска станица Језеро и Амбуланта породичне медицине Језеро.