latinica  ћирилица
19/01/2022 |  15:37 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Додик и Ђорђевић потписали споразума о принципима заједничког дјеловања (ВИДЕО)

Док из ПДП-а стижу поруке да са Кристијаном Шмитом треба разговарати, подршку политици Милорада Додика даје ПДП-а 1999-те. Дијелећи исте погледе на актуелну политичку ситуацију у БиХ и региону, потписан је и Споразум о заједничком политичком дјеловању, а све одлуке које СНСД буде доносио у оквиру очувања Српске биће подржане. Приче дијела опозиције да је Милорад Додик реметилачки, а не кохезиони фактор - назвали су апсурдним.
Састанак Додик и Ђорђевић - Фото: РТРС
Састанак Додик и ЂорђевићФото: РТРС

Збијају се редови пред опште изборе. Највећа странка у Републици Српској појачана је за још једног коалиционог партнера и сада и званично за једног посланика у Народној скупштини. Споразум о сарадњи потписан је између СНСД-а и ПДП 1999, чији је члан и бивши посланик ДНС-а Славко Глигорић.

- Они су спремни да буду дио наше парламентарне коалиције на републичком нивоу што је важно у актуелном и доста турбулентном тренутку у коме се налазимо када је ријеч о дешавањима у БиХ и региону - рекао је Додик.

- Без обзира што имамо једног посланика, мислимо да можемо помоћи СНСД-у и Додику за којег друге опозиционе партије сматрају да је реметилачки фактор у БиХ, што је апсурд - рекао је Ђорђевић.

И опозициони представници активно раде на припреми за изборе. ПДП је већ изашао са кандидатом за једну од инокосних функција. Управо је за представнике власти спорно што Јелена Тривић, како кажу, даје изјаве о постојању могућности да Шмит повуче одлуке о измјенама Кривичног закона БиХ. Тврдња да са Шмитом треба разговарати више је од дилетантизма у политици – каже Додик и додаје да му опозиција на овај начин даје легитимитет.

- Ово је највидљивији начин издаје. Дати право странцу да управља нашим животима, када смо свједоци мноштва лоших потеза и одлука које су странци чинили према српском народу, далеко је више од политичке наивности - истакао је Додик.

- Разговарати са човјеком који нема формално именовање Савјета безбједности и спроведену процедуру, предвиђену Анексом 10 Дејтонског споразума, и дати му на тај начин легитимитет је драматично кршење Дејтонског споразума - додао је Ђорђевић.

Док Додик наглашава да озбиљни политичари и државници никада не би дозволили да им странац без процедуре предвиђене међународним правом управља процесима, ПДП саопштењем потврђује да је нормално разговарати са свима који евентуално могу бити дио рјешења, и да је дијалог цивилизацијска ствар.