latinica  ћирилица
19/01/2022 |  16:53 ⇒ 20/01/2022 | 08:56 | Аутор: РТРС

Нове мјере у Српској - скраћен период изолације (ФОТО/ВИДЕО)

Републички штаб за ванредне ситуације одржао је данас сједницу, на којој је донио Закључак којим је, у складу са одредбама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, дао препоруку Влади Републике Српске да донесе Уредбу о измјенама и допуни Уредбе o начину извршавања мjера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19.
Сједница Републичког штаба за ванредне ситуације (Фото: Влада Српске) -
Сједница Републичког штаба за ванредне ситуације (Фото: Влада Српске)

Републички штаб за ванредне ситуације се данас упознао са Информацијом о приједлогу измјене Упутства за одређивање мјере карантина и изолације и дефиницију случаја COVID-19 у Републици Српској Института за јавно здравство Републике Српске.

У складу са препорукама међународних организација, праксом у другим земљама, те карактеристикама клиничке слике случајева COVID-19 у току петог таласа ширења ове болести, међу кључним измјенама Упутства су укидање обавезе карантина за особе које су примиле бустер дозу вакцине против COVID-19, а биле су у контакту високог ризика са потврђеним или вјероватним случајем COVID-19, саопштено је из Владе Српске.

Такође, предвиђено је и скраћивање пeриода изолације за особе које су потврђени или вјероватни случај, а вакцинисане су са двије или три дозе вакцина против COVID-19, на седам дана (уз испуњен услов да најмање 48 сати немају повишену температуру без кориштења антипиретика и да имају значајно побољшање осталих симптома).

Републички штаб за ванредне ситуације задужио је Институт за јавно здравство Републике Српске да здравственим установама достави детаљно Упутство са свим предложеним измјенама, а које ће бити објављено и на званичној интернет страници Института за јавно здравство Републике Српске.

Предложеним измјенама, ограничава се радно вријеме свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира на то да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и др.) у периоду од 6.00 до 24.00 часа, док ће у складу са Уредбом ноћни клубови моћи и даље обављати дјелатност у времену од 6.00 до 2.00 часа наредног дана.

Изузетно, ако је актом јединице локалне самоуправе прописано краће радно вријеме, примјењиваће се радно вријеме прописано актом јединице локалне самоуправе.

Такође, истим Закључком, Републички штаб за ванредне ситуације налаже Министарству унутрашњих послова, те Републичкој управи за инспекцијске послове и органима јединица локалне самоуправе задуженим за послове инспекције и комуналне полиције да врше контроле придржавања и провођења мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19 и о томе доставе извјештај Стручно - оперативном тиму Републичког штаба за ванредне ситуације два пута седмично.

Уредба о измјенама и допуни Уредбе o начину извршавања мjера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19 ступиће на снагу након што је усвоји Влада Републике Српске, односно наредног дана од дана објављивања у Службеном гласинку Републике Српске.

Републички штаб за ванредне ситуације данас је констатовао да су испуњени услови за почетак наставе у другом полугодишту у свим основним и средњим школама у Републици Српској, 24. јануара 2022. године, како је раније планирано.

У складу са Уредбом o начину извршавања мjера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19, школа, ђачки дом и градски/општински штабови за ванредне ситуације јединица локалних самоуправа у Републици Српској, обавезни су да прате и редовно обавјештавају Министарство просвјете и културе о епидемиолошкој ситуацији, те да уколико буде потребно доставе приједлог за обустављање наставе у школама и преласку на одвијање наставе на даљину, односно другачијег начина смјешатаја у ђачким домовима.