latinica  ћирилица
19/01/2022 |  18:03 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Амбасада САД: Менторска и техничка подршка правосудним институцијама у БиХ

Из Службе за односе са јавношћу у Амбасади САД у БиХ Срни је речено да "њихови стручњаци рутински пружају техничку и менторску подршку правосудним институцијама у БиХ" и, како тврде, није им циљ да утичу на појединачне случајеве.
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

- Сва наша подршка повезана је са тим да обезбиједимо владавину закона и законски прописаног процеса - навели су из ове службе у одговору на питање Срне да прокоментаришу сазнања да су њихови службеници јуче боравили у Тужилаштву БиХ и да су тражили тужиоца који ће пристати да подигне оптужницу против српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика због куповине куће у Београду, без обзира да ли има доказа или не.

У одговору се наводи да се "запослени у Амбасади САД редовно састају са саговорницима у БиХ и разговарају о разним темама".

Из извора блиских америчкој Амбасади у Сарајеву Срна сазнаје да су службеници Амбасаде САД у БиХ боравили су јуче у Тужилаштву БиХ у Сарајеву гдје су разматрали могућности за подизање оптужнице против српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у вези са куповином куће у Београду.

Том приликом, према сазнањима Срне, службеници америчке Амбасаде тражили су и нашли тужиоца који је пристао да обави тај задатак.

Исти извор Срни је потврдио да су службеници Амбасаде САД тражили по сваку цијену да се против Додика подигне оптужница без обзира да ли има доказа или не, али да је, како су рекли, морају осмислити и подићи.

Више пута Тужилаштво БиХ је покретало поступак против Слободана Павловића, власника Павловић банке, због кредита који је одобрен Додику за куповину куће у Београду.

Тада су ухапшени Павловић и неколико службеника ове банке. Међутим утврђено је да није било никаквих неправилности и да је сва документација у вези са кредитом за куповину куће била уредна, а ухапшена лица убрзо су пуштена из притвора.