latinica  ћирилица
19/01/2022 |  18:30 ⇒ 20/01/2022 | 08:56 | Аутор: РТРС

Сарајевска хајка на Ердогана; Бошњацима сада крива и Турска (ВИДЕО)

Политичком Сарајеву поново није по вољи. Овога пута на нож су дочекали обновљену иницијативу предсједника Србије и Турске Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана да уз раније потврђену подршку предсједника Хрватске Зорана Милановића окупе лидере Срба, Бошњака и Хрвата и БиХ покушају помјерити са мртве тачке.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Док се у Сарајеву и владајућа СДА и такозвана опозиција надмећу у осуди ове иницијативе, из Републике Српске поново је исказана спремност за сваку врсту дијалога и у институцијама и уз међународно посредовање.

Ердоган разумије ситуацију у БиХ, не сагледава је селективно, мада је, каже српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, разумљииво и очекивано да Бошпњаци придобију више његових симпатија.

Додик каже да, бар према званиичним ставовима, Ердоган разумије и друге конститутиивне народе и ентитете у БиХ.

Уз оцјену да не жели спекулисати о наводима медија да је дијалог уз посредовање Београда, Загреба и Анкаре неприхватљив сарајевској политичкој елити, Додик увјерава да су он, као и лидер ХДЗ-а Драган Човић спремни да сједну за сто.

- Ја мислим да је то више бојазан од тога шта ће Американци или неко други рећи на ту идеју, али не смију да кажу да су против било каквог дијалога. Ја нисам спреман да иниицирам састанак домаћих лидера, јер је то раније злоупотребљавано, али сам спреман да одем на састанак, без обзира ко га заказао - навео је Додик.

Али Сарајево је од јуче на ногама, и власт и опозиција оштро су реаговалии.

Неслагање са приједлогом из Анкаре изразио је чак и лидер СДА Бакир Изетбеговић. Увјерен је каже, да је ријеч о погрешној интерпретацији.

- Зато што мислим да БиХ треба да представљају институције, а не представници странака - рекао је Изетбеговић.

А то би, према Изетбеговићевом тумачењу, требало да се тиче ранијих иницијатива о разговорима Предсједништва БиХ и предсједника Србије и Турске.

Док је Изетбеговић ипак опрезан, опозиција води отворену хајку на Ердогана.

СББ је става да се о судбини БиХ мора одлучивати искључиво у институцијама БиХ. БиХ су потребни пријатељи, али, како наводе, коректан дипломатско државнички приступ, који ће бити избалансиран и одговоран према БиХ.

А нарочито одговоран према Бошњацима, жеља је СББ-а.

ИЗ СДП-а поручују да БиХ неће никоме служити за поткусуривање и да се, како наводе, о њој неће одлучивати као на Берлинском конгресу.

- Зато, било какви договори лидера двије туђинске земље о медијаторству, као и најава да ће довести наводне етничке лидере за исти сто у Београду или Истанбулу, односно изван БиХ, није и не може бити пут очувања институција БиХ. О БиХ се може и мора одлучивати у њеном Парламенту, а никако по београдским, загребачким и истанбулским резиденцијама - поручују из СДП-а.

Не бирајући ријечи осуде, а користећи прилику да безмало властите ставове износи чак у британском парламенту Дамир Арнаут из Наше странке БиХ би да поклони западним протекторима.

- Данас сам у Парламенту Велике Британије свједочио и о малигном утицају на БиХ од стране земаља регије, те Мађарске и Турске. Говорио сам управо о амбицијама ове двојице плус Милановић и Орбан. Скините шапе са БиХ. Ово је западна територија. - каже Арнаут.

Арнауту и његовим истомишљеницима, међутим, не смета када дипломате са западних адреса крстаре БиХ.

Тада их дочекују раширених руку и у улози страначких функционера. Једноставније, медијатори морају бити по мјери бошњачке полиитичке елите.