latinica  ћирилица
19/01/2022 |  22:16 ⇒ 22:19 | Аутор: СРНА

Костадинов: Затражити од САД појашење о могућим санкцијама

Бугарски шеф дипломатије Теодора Генчовска могла би да затражи од САД појашњење поводом саопштења да се Бугарска може наћи под санкцијама јер не жели да почне преговоре о чланству Сјеверне Македоније у ЕУ, изјавио је лидер бугарске парламентарне странке "Препород" Костадин Костадинов.
Сјеверна Македонја и Бугарска - заставе (Фото: CC0 / Pixabay) -
Сјеверна Македонја и Бугарска - заставе (Фото: CC0 / Pixabay)

Он је одсуство званичне реакције Бугарске назвао срамним.

Према његовом мишљењу, сама чињеница да је ситуација дошла до тога да се разговара о америчким санкцијама представља скандал, преноси Спутњик.

- Желимо да добијемо званично објашњење, а можда и извињење. Извињење ћемо можда добити, а можда и не. Међутим, званично објашњење ми желимо и морамо да добијемо, а не да се задовољавамо тиме да је администрација Џозефа Бајдена, наводно, издала саопштење да не разматра увођење санкција - рекао је Костадинов.

Премијери Бугарске Кирил Петков и Сјеверне Македоније Димитри Ковачевски договорили су се на састанку у Скопљу да буде отворена авионска линија између Софије и Скопља, али није дошло до компромисних рјешења о спорним питањима између двије земље.

Ковачевски је најавио да ће његова земља званично обавијестити УН да нема територијалних претензија према Бугарској.

Амерички конгресмен Клаудија Тени изјавила је недавно у интревјуу македонским медијима да су санкције против Софије "могућа варијанта", те позвала Бугарску да се подједнако и са уважењем односи према свим мањинама укључујући и Македонце.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс изјавио да потом амерички предсједник Џозеф Бајден не разматра увођење санкција.