latinica  ћирилица
19/01/2022 |  22:16 ⇒ 22:19 | Аутор: СРНА

Костадинов: Затражити од САД појашење о могућим санкцијама

Бугарски шеф дипломатије Теодора Генчовска могла би да затражи од САД појашњење поводом саопштења да се Бугарска може наћи под санкцијама јер не жели да почне преговоре о чланству Сјеверне Македоније у ЕУ, изјавио је лидер бугарске парламентарне странке "Препород" Костадин Костадинов.

Он је одсуство званичне реакције Бугарске назвао срамним.

Према његовом мишљењу, сама чињеница да је ситуација дошла до тога да се разговара о америчким санкцијама представља скандал, преноси Спутњик.

- Желимо да добијемо званично објашњење, а можда и извињење. Извињење ћемо можда добити, а можда и не. Међутим, званично објашњење ми желимо и морамо да добијемо, а не да се задовољавамо тиме да је администрација Џозефа Бајдена, наводно, издала саопштење да не разматра увођење санкција - рекао је Костадинов.

Премијери Бугарске Кирил Петков и Сјеверне Македоније Димитри Ковачевски договорили су се на састанку у Скопљу да буде отворена авионска линија између Софије и Скопља, али није дошло до компромисних рјешења о спорним питањима између двије земље.

Ковачевски је најавио да ће његова земља званично обавијестити УН да нема територијалних претензија према Бугарској.

Амерички конгресмен Клаудија Тени изјавила је недавно у интревјуу македонским медијима да су санкције против Софије "могућа варијанта", те позвала Бугарску да се подједнако и са уважењем односи према свим мањинама укључујући и Македонце.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс изјавио да потом амерички предсједник Џозеф Бајден не разматра увођење санкција.