latinica  ћирилица
20/01/2022 |  06:55 ⇒ 10:30 | Аутор: РТРС

Да ли су воћари и повртари задовољни аграрним буџетом? (ВИДЕО)

За аграрни буџет за подстицаје у пољопривреди у Републици Српској планирано је 75 милиона КМ. Исти износ за ову намјену био је планиран и у прошлогодишњем буџету.
Извоз воћа и поврћа - Фото: РТРС
Извоз воћа и поврћаФото: РТРС

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоје Дојчиновић задовољан је премијама за јабуке, док је предсједник Удружења повртара Бранко Мастало незадовољан расподјелом средстава, рекавши да институције имају маћехински однос према повртарима.

Дојчиновић и Мастало апеловали су у Јутарњем програму РТРС-а на заштиту домаће производње од прекомјерног увоза воћа и поврћа упитног квалитета.

Истакли су да је увоз највећи проблем, као и недостатак стручне радне снаге.

Мастало је навео да Удружење има информације о одређеним малверзацијама приликом откупа поврћа. Тврди да се под етикетом домаћег производа откупљују много веће количине него што су то домаћи произвођачи у стању да произведу.

Он је рекао и да је 2020. година донијела највећу штету повртарима, те да је пандемија вируса корона додатно отежала ситуацију у 2021. Ипак, подсјетио је, у години коју је обиљежила пандемија, успјели су повећати производњу за 30 одсто.

Дојчиновић је нагласио да је воћарство једна од најскупљих пољопривредних грана, те да је посљедњих седам до осам година било изузетно тешко за воћаре јер из године у годину биљеже пад производње, уз велика улагања и лоше временске услове.