latinica  ћирилица
20/01/2022 |  07:23 ⇒ 12:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Суд открио разлоге за депортацију Ђоковића

Федерални суд Аустралије јутрос је, пет дана након што је свјетски тенисер број један Новак Ђоковић депортован из Аустралије, објелоданио разлоге за такву одлуку.
Ђоковић на аеродрому у Мелбурну (Фото: Агенције) -
Ђоковић на аеродрому у Мелбурну (Фото: Агенције)

Наиме, главни судија Федералног суда Џејмс Олсоп се накратко обратио у 16.15 часова по аустралијском времену, наводећи да има овлашћење да објави пуне разлоге за одлуку да се одбаци Ђоковићева жалба на депортацију, преноси аустралијски лист Хералд сан.

У образложењу суда се наводи да није "ирационално или нелогично" да министар закључи да је Ђоковићево присуство у Аустралији могло да угрози заједницу, чак и ако други нису имали такав став.

- Водила се велика дебата о томе како приступити министровој изјави о разлозима у овом случају. Не сматрамо да је разрјешење те дебате неопходно да бисмо дошли до ставова које имамо. Министар није био дужан да наводи разлоге за одбијање визе, али је то учинио - наводи се између осталог у образложењу суда.

Суд, међутим, истиче још детаљ, а то је да је "парламент јасно ставио до знања у члану 116 да министар може да поништи визу ако сматра да присуство њеног носиоца у Аустралији може представљати ризик по здравље или ред аустралијске заједнице".

Судија Олсоп је признао да је постојала подршка Ђоковићу да остане у Аустралији и да је он "особа са добрим угледом" која није покушала да крши аустралијске законе.

Он је, међутим, одбацио сугестије да ће укидање визе Ђоковићу наштетити економским интересима Аустралије и угрозити одрживост Аустралијан опена.