latinica  ћирилица
20/01/2022 |  07:31 ⇒ 10:42 | Аутор: РТРС

Један заражени ученик довољан да читаво одјељење пређе на онлајн наставу (ВИДЕО)

Настава у другом полугодишту у основним и средњим школама у Републици Српској почиње у понедјељак, 24. јануара, у складу са важећим препорукама и упутствима Инстититута за јавно здравство Републике Српске, као што је то био случај и током првог полугодишта школске 2021/2022. године, саопштено је данас из Министарства просвјете и културе Републике Српске.
Ученици - Фото: РТРС
УченициФото: РТРС

- На основу Уредбе о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19 школе и градски/општински штабови за ванредне ситуације јединица локалних самоуправа у Републици Српској обавезни су да прате и редовно обавјештавају Министарство просвјете и културе о епидемиолошкој ситуацији, те да уколико буде потребно, доставе приједлог за обустављање наставе у школама и преласку на одвијање наставе на даљину - наведено је у саопштењу.

Из Министарства наводе да приједлог за обустављање наставе може да обухвата све школе или само одређене школе са подручним одјељењима или без подручних одјељења.

Препоруке Института за јавно здравство Републике Српске за одвијање наставе у школама за школску 2021-2022. годинун алазе се на линку https://skolers.org/materijali/covid-19/.

Помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић рекла је претходно за РТРС да није било разлога за одгађање почетка наставе, јер је мали број ученика заражен, наводећи да ће часови трајати 45 минута.

Цвијановићева је рекла да су јуче из Института за јавно здравство добили информације да је 68 ученика, основаца, позитивно на вирус, а укупно 142 ученика у основној и средњој школи.

Цвијановићева је подсјетила да сви ученици морају да носе маску, а ученици од првог до петог разреда маску носе само за вријеме кретања између часова и када одговарају на часу.

Она је додала да ће се настава одржавати у складу са препорукама и упутствима Института за јавно здравство Републике Српске, као што је то био случај и током првог полугодишта.

Школе и локални штабови, навела је, обавезни су да прате ситуацију и уколико буде било потребно доставе Министарству приједлог за обустављање наставе у школама и преласку на одвијање наставе на даљину.

Цвијановићева је рекла да је један заражени ученик довољан да одјељење пређе на онлајн наставу.