latinica  ћирилица
20/01/2022 |  07:42 ⇒ 08:05 | Аутор: РТРС

Нови лијекови на рецепт - уштеда за пацијенте и ефикасније лијечење (ВИДЕО)

Фонд здравственог осигурања Републике Српске од 15. јануара финансира још десет нових лијекова који се издају на рецепт.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Руководилац Одјељења за лијекове и фармакоекономију у ФЗО Весна Ђурђевић рекла је за РТРС да ове новине представљају првенствено уштеду за пацијенте јер ће издвајати знатно мање новца за ове лијекове, односно за лијекове са "Листе А" плаћаће само партиципацију уколико нису ослобођени плаћања ове обавезе, а за оне са "Листе Б" умјесто пуне плаћаће пола цијене.

Такође, додала је она, тиме се обезбјеђује ефикасније лијечење обољелих, али и рационализују укупни трошкови лијечења.

Подсјетила је да су од 15. јануара на "Листу А" уврштена четири нова лијека, а шест на "Листу Б".

На "Листу А" увршетни су "месалазин ректална суспензија", "терипаратид, раствор за инјекцију", "леветирацетам, орални раствор", те дијететски препарат, односно храна за посебне медицинске намјене /"Неокат"/.

Када је у питању "Листа Б", уврштени су лијекови "месалазин гастрорезистентне грануле", "еналаприл, лерканидипин", "амлодипин, валсартан" и "амлодипин, хидрохлоротиазид, валсартан", "езетимиб таблете" и "тадалафил филм таблете".

Такође, од половине јануара лијек који користе обољели од цистичне фиброзе "дорназа алфа раствор за распршивање", а набавља га Фонд, испоручује се и апотекама у мјесту пребивалишта обољелих.

Ђурђевићева је рекла да је овај лијек раније био доступан само у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, а сада је омогућено да се подигне на рецепт у апотеци како родитељи са обољелом дјецом не би морали путовати из удаљенијих крајева Српске.