latinica  ћирилица
20/01/2022 |  11:13 ⇒ 14:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић спреман за дијалог о БиХ са Турском и Србијом

Хрватски предсједник Зоран Милановић поново је изразио спремност да заједно са предсједницима Турске и Србије, Реџепа Тајипа Ердогана и Александра Вучића, покушају да са политичким представницима три конститутивна народа у БиХ, постигну одговор о превазилажењу кризе у овој земљи, која би се могла проширити на цијели регион, пише данас загребачки Вечерњи лист.
Зоран Милановић (Фото: Nacional/M.K) -
Зоран Милановић (Фото: Nacional/M.K)

Из кабинета хрватског предсједника навели су да је за Хрватску кључно да се Хрватима у БиХ гарнтује легитимна заступљеност у органима власти и да се престане са њиховим прегласавањем.

- Предсједник Милановић је у новембру прошле године предложио посредовање тројице предсједника - Хрватске, Србије и Турске - сматрајући да такав формат посредовања може помоћи договору између три конститутивна народа у БиХ - Хрвата, Срба и Бошњака - подсјетио је портпарол хрватског предсједника Никола Јелић.

Јелић је за загребачки дневник изјавио да Хрватска има уставну обавезу да брине о положају Хрвата у БиХ, као што јој је, како је навео, и стратешки интерес цјеловита и стабилна БиХ као земља три равноправна конститутивна народа.

Јелић је појаснио да иницијатива хрватског предсједника једино има за циљ да обезбиједи равноправност народа у БиХ.

- Предсједник Милановић предлагао је посредовање тројице предсједника искључиво с циљем да се осигура равноправност сва три конститутивна народа у БиХ и њихова легитимна заступљеност у органима власти - рекао је Јелић.

Након сусрета предсједника Србије Александра Вучића и турског колеге Ердогана у недјељу у Анкари, гдје је било ријечи о овој теми, Јелић каже да је Милановићу драго да разговори заинтересованих страна иду у том смјеру и вјерује да такав формат посредовања има реалне изгледе за успјех.

- Ако је могуће договорити посредовање те врсте, предсједник Милановић ће учествовати , али при томе очекује и подршку Владе Хрватске - навео је Јелић.