latinica  ћирилица
20/01/2022 |  11:35 ⇒ 13:37 | Аутор: РТРС

У Оштрој Луци раде само два љекара (ВИДЕО)

Љекари постају дефицитарнo занимање. Поред чињенице да их нема на евиденцији Завода за запошљавање, све их је мање и у здравственим установама.
Дом здравља "Свети Сава" Оштра Лука - Фото: РТРС
Дом здравља "Свети Сава" Оштра ЛукаФото: РТРС

У највећем проблему су здравствене установе у малим општинама, попут Дома здравља у Оштрој Луци, у којем тренутно раде само два љекара.

У Дому здравља Оштра Лука некада је радило пет љекара, данас само два. Проблем одласка љекара из Дома здравља Оштра Лука нарочито је изражен у посљедњих неколико година, а установа функционише уз ангажовање доктора из других здравствених установа.

- Имамо добру сарадњу са колегама из сусједних здравствених установа, прије свега Дом здравља Приједор и болница Приједор, тако да њих ангажујемо за допунски рад и тако уопште организујемо рад прије свега хитне службе овдје у установи - каже Милена Трнинић, директорка Дома здравља Оштра Лука.

Главни задатак је да сви пацијенти буду адекватно збринути, истиче Милена Трнинић, директорка Дома здравља Оштра Лука. Циљ је да се пронађе дугорочно рјешење.

- Ми ћемо покушати да неђемо тај модел, да кажем одржив модел с обзиром на стање свеукупно финансијско, прије свега финансијско стање - истиче Трнинићева.

Да је ситуација у Дому здравља алармантна сагласно је и руководство општине Оштра Лука. Како кажу, у претходном периоду многи проблеми „гурани су под тепих“ што је довело до оваквог стања. Поред недостатка радника, један од проблема је и дуг ове установе у износу од око милион и по марака.

- Дом здравља треба да опстане у Оштрој Луци, а Министзарство здравља Републике Српске треба да направи посебне програме везано за мале локалне заједнице као тра Лука. Таквих заједноца отприлике има 20 у Републици Српској. Обзиром да се средства добијају од броја корисника, средства се у том обиму добијају и у Оштрој Луци. Дом здравља кренуо је у реорганизацију - рекао је Драган Мастикоса, начелник општине Оштра Лука.

Како истиче Мастикоса, реорганизација рада Дома здравља требало би да буде готова током ове календарске године. Каже да ће током овог процеса, Дому здравља Оштра Лука бити неопходна помоћ Владе Српске.