latinica  ћирилица
20/01/2022 |  11:48 ⇒ 11:49 | Аутор: СРНА

Интезивни радови на "Горњим хоризонтима"

Хидроелектране на Требишњици интезивно раде на "Горњим хоризонтима", највећем развојном пројекту у Републици Српској у овом тренутку и са почетком нове грађевинске сезоне очекује се да ће постати једно велико градилиште, изјавио је данас Срни извршни директор у том предузећу Илија Таминџија.
ХЕТ - Фото: РТРС
ХЕТФото: РТРС

Таминџија је навео да ХЕТ посвећено ради на том, више деценија чеканом пројекту, појаснивши да ће изградњом Хидроелектране /ХЕ/ "Дабар", која припада том систему, бити повећани биланси ХЕТ-а за 50 одсто.

- У финансијском смису и више од тог износа, јер је струја из ХЕ "Дабар" намијењена за извоз, док постојеће хидроелектране ХЕТ-а имају обавезу јавног снабдијевања домаћих потрошача - прецизирао је Таминџија.

Он је напоменуо да се сада ради на најзначајнијем пројекту ХЕ "Дабар", тунелу Дабар - Невесиње, дугом 12.300 метара, који се бетонира.

- Тим тунелом ће се воде, које природно гравитирају ка неретванском сливу, превести у слив Требишњице и системом тунела и канала довести у Билећко језеро. Тиме ће постојеће хидроелектране "Требиње један" и "Дубровник" имати производњу од око 270 гигават-сати струје, што је идентично предвиђеној производњи ХЕ "Дабар" - навео је Таминџија.

Он је нагласио да је ХЕТ сопственим средствима реализовао све досадашње радове на тунелу, експропријацији земљишта, приступним путевима и водоводима, а сада када су потписани финансијски и уговор о радовима са кинсеким партнерима, на прољеће очекује појачање радова.

- Уз све до сада уложено, коначно ће бити 60 одсто из кредита, а 40 одсто из сопствених извора, што су ријетки пројекти овога типа да се реализују са толиким процентом властитих средстава - напоменуо је Таминџија.

Подсјетио је да су од 10 година, колико постоји предузеће, за ХЕ "Дабар" због опструкција пет година били на суду у БиХ, што сматра апсурдним али напомиње да су одбачене двије пресуде и утврђено да нема штетаног утицаја на околину. С пројектом се, додао је, каснило скоро годину дана и због епидемије вируса корона.

Таминџија је подсјетио да су тај вишенамјенски пројекат за Херцеговину израдили најпознатији стручњаци бивше Југославије, водећи рачуна о добробити становника и цјелокупне привреде на ширем том подручју.

"Стварањем акумулација на Невесињском пољу и додатних тунела и канала, моћи ће без губитака да се преводе воде, а у режимима великих вода биће створени технички услови на брани `Пошћење` да се поново вишак воде, евентуално, прелива у понор и природним током поново одлази у слив ријека Буне, Бунице и Неретве", објаснио је Таминџија.

ХЕ "Дабар", који припада "Горњим хоризонтима", капитални је објекат инсталисане снаге 160 мегавата, у који треба уложити више од 220 милиона евра.

Састоји се од бране "Пошћење", тунела Дабар-Невесиње, одводног канала кроз Дабарско поље, проширења тунела Дабар-Фатница и тунела Фатница-Билећко језеро, те прикључног далековода.

"Горњи хоризонти", осим ХЕ "Дабар", у наредној фази пројекта обухватају и изградњу хидролекетрана у Билећи и Невесињу.