latinica  ћирилица
20/01/2022 |  12:54 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Поново ухапшен Србин Бошко Каралић из Негославаца

Хрватска полиција ухапсила је Србина Бошка Каралића из Негославаца код Вуковара због сумње да је починио кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва, саопштио је Документационо информациони центар Веритас, који напомиње да је Каралић и раније био хапшен.
Хапшење - илустрација (Фото: iStock) -
Хапшење - илустрација (Фото: iStock)

Из Веритаса су навели да је Каралић испитан, а да је Државно тужилаштво преложило истражном судији Жупанијског суда у Осијеку да одреди истражни затвора осумњиченом због, како су објаснили, опасности од бијега и ометања истраге.

Поред Каралића, полиција је на испитивање привела још седам мјештана Негославаца, али су послије испитивања остали пуштени, наведено је у саопштењу.

Наглашено је да Срби са вуковарског подручја сматрају да је циљ хапшења Каралића и честа позивања и привођења Срба са тог подручја да заплаше оне који су остали да напусте Хрватску, као и да одврате избјегле Срба од повратка на њихова имања.

Веритас подсјећа да Каралића у Хрватској терете да је 29. јула 1991. године, као припадник територијалне одбране, са још неколико непознатих лица учествовао у нападу на шест радника пољопривредног комбината, од којих је двоје смртно страдало.

Документационо-информациони центар напомиње да је Каралић већ хапшен и да је три дана провео у полицијском притвору због сумње да је учествовао у убијању рањеника који су евакуисани из вуковарске болнице, а и данас се воде као нестали.

- Из својих извора сазнајемо да је Бошко озбиљан човјек и вриједан домаћин, који упркос свим тим притисцима није напуштао своје имање и своје родно мјесто, та чињеница сама по себи упућује на његову невиност - истакли су из Веритаса.

Указано је да се понашање хрватских власти, укључујући и органе кривичног гоњења, према држављанима српске националности не мијења иако је од завршетка рата прошло више од 26 година, а од такозване "мирне реинтеграције" у уставно правни поредак пуне 24 године.

Због наводних ратних злочина је у јеку панидемије вируса корона у протекле двије године ухапшено 15 Срба из Хрватске, од тога девет на подручју Хрватске, а шест изван њене територије. Највише их је са сремско-барањског подручја.

Тренутно се у хрватским затворима због кривичних дјела ратних злочина налази 25 припадника бивше ЈНА и Српске војске Крајине, од којих је 15 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуда.