latinica  ћирилица
20/01/2022 |  13:31 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

Милуновић: Власт води одговорну и реалну политику

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић истакао је да власт води одговорну и реалну политику настојећи да најзаслужнијима за стварање Републике Српске обезбиједи стабилна и редовна примања.
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

Реагујући на тврдње лидера ДНС-а Ненада Нешића да је срамна одлука Владе Републике Српске да основицу за обрачун борачког додатка повећа за само пет одсто, Милуновић је навео да је срамно манипулисати осјећањима борачких категорија зарад добијања јефтиних политичких поена.

- Не сјећамо се Нешићеве бриге за борце док је био у систему власти, нити његове изјаве о потреби побољшања материјалног положаја припадника ове популације - нагласио је Милуновић и додао да је интересовање лидера ДНС-а за борце почело тек са његовим опозиоционим дјеловањем.

Милуновић је увјерен да је и сама опозиција свјесна да би повећања која траже могла обезбиједити мало која државна економија у окружењу, али да их то не спречава да обмањују своје грађане како би осигурали њихову подршку и гласове на изборима.

- Давање лажних нада и обмана најосјетљивије категорије становништва крајње је неодговорно политичко дјеловање које ће, сигуран сам, грађани препознати и санкционисати на предстојећим изборима - навео је Милуновић.

Милуновић је подсјетио да је Борачка организација Републике Српске поздравила одлуку Владе о увећању основице за примања борачких категорија, посебно обезбјеђење мјесечних примања за борце страрије од 65 година који не испуњавају услове за старосну пензију, саопштено је из ресорног министарства.

Према његовим ријечима, Влада има добру сарадњу са представницима свих невладиних организација од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, са којима ради на побољшању положаја борачких категорија.

Једно од заједничких рјешења, навео је министар, јесте исплата мјесечног примања за социјално угрожене незапослене борце од прве до пете категорије, млађе од 60 година, почевши од октобра 2021. године, а које су у јануару примила 9.603 борца.

Милуновић је подсјетио да до 2012. године нису уопште постојала мјесечна издвајања у виду додатака за борце, а да данас борачки додатак на мјесечном нивоу остварују чак 92.732 борца.

- Предано смо радили на побољшању положаја бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца и наставићемо то да чинимо у складу са материјалним могућностима Републике Српске - закључио је Милуновић.