latinica  ћирилица
20/01/2022 |  13:54 ⇒ 13:54 | Аутор: Агенције

Игњатовић и Вукићевић представљају Србију на ЗОИ

Такмичари у алпском скијању Невена Игњатовић и Марко Вукићевић представљаће Србију на Зимским олимпијским играма у Пекингу, саопштио је данас Олимпијски комитет Србије.
Невена и Марко представљају Србију на ЗОИ (Фото: TANJUG/ OKS/ IVICA VESELINOV) -
Невена и Марко представљају Србију на ЗОИ (Фото: TANJUG/ OKS/ IVICA VESELINOV)

Квалификациони период за Зимске олимпијске игре завршен је у понедјељак, 17. јануара, након чега су надлежне међународне спортске федерације објавиле листе квалификованих спортиста и додјељених квота по земљама.

Након објављених листа, у складу са интерним критеријумима за наступ спортиста Србије на Зимским олимпијским играма у Пекингу, које је донио Извршни одбор ОКС на почетку квалификационог периода, двоје спортиста Србије успјело је да оствари право наступа на предстојећим Играма.

Невена Игњатовић, којој ће ово бити четврте ЗОИ на којима ће наступати, представљаће Србију у укупно три дисциплине, а то су спуст, супервелеслалом и алпска комбинација.

Она је претходно наступала на Играма у Ванкуверу 2010, Сочију 2014. и Пјонгчангу 2018. године, гдје је и остварила најбољи пласман, освојивши 14. мјесто у алпској комбинацији.

Марко Вукићевић је најбољи српски алпски скијаш коме ово, такође, нису прве ЗОИ на којима наступа.

Он је први пут Србију представљао 2014. године у Сочију, након чега је поново био представник и четири године касније у Јужној Кореји.

У Пекингу ће наступати у двије дисциплине у супервелеслалому и у спусту.

Шеф Мисије ОКС за ЗОИ у Пекингу Наташа Јанковић рекла је да се припреме за наступ српске делегације на предстојећим Зимским олимпијским играма приводе крају, као и да се кроз свакодневну комуникацију са Организационим комитетом Игара настоји да српски спортисти сигурно и безбиједно наступе у Пекингу.

- До почетка Зимских олимпијских игара у Пекингу остало је још нешто више од двије недјеље. Све припреме су практично завршене и сада нам предстоји да у сарадњи са надлежним здравственим институцијама спроведемо финална тестирања спортиста на ковид 19, како бисмо несметано могли већ за недјељу дана да кренемо у Кину - додала је Јанковићева.

- Наши спортисти путују у Пекинг 27. јануара, након чега улазе у затворени систем Олимпијских игара у оквиру којег ће функционисати по сличним правилима као и на Љетњим олимпијским играма у Токију, а све у циљу заштите од вируса ковид 19. Они ће имати довољно времена за аклиматизацију на велику разлику у временској зони и спремно ће дочекати своја прва такмичења у Пекингу - рекла је Јанковић, наводи се у саопштењу ОКС.

Први ће на снијег у Пекингу изаћи Вукићевић у дисциплини спуст, која ће се одржати другог дана такмичења (6. фебруар), рано ујутру у четири часа по српском времену, а Марко ће свој наступ на Играма завршити два дана касније у супервелеслалому који, такође, почиње у четири часа ујутро.

Игњатовић ће свој први наступ имати 11. фебруара у супервелеслалому (04.00), а након тога Невена ће на снијег поново изаћи 15. фебруара, када ће наступити у спусту (4.00).

Коначно, свој наступ ће завршити 17. фебруара у алпској комбинацији у оквиру које ће наступити најприје у спусту у 3.30, а потом и у слалому у седам часова по нашем времену.

Зимске олимпијске игре у Пекингу почињу 4. фебруара свечаном церемонијом, која ће се одржати на чувеном стадиону "Птичје гнијездо", који је коришћен и за церемонију отварања Љетњих олимпијских игара 2008. године.

Такмичења ће се одржавати до 20. фебруара.